Πρόεδρος Γεωργίας: Να ξεμπλοκάρουν οι ΗΠΑ τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία

Η πρόεδρος της Γεωργίας, Salome Zurabishvili, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη να ξεμπλοκάρουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, τη στιγμή που η Ευρώπη καταβάλλει προσπάθειες να ενισχύσει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνατότητες, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ουκρανικές αρχές επιμένουν ότι έχουν απεγνωσμένη ανάγκη πρόσθετης στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, ενώ ένα νέο πακέτο βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει μπλοκαρισμένο από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Μιλώντας στον Τύπο στην Τιφλίδα, η Salome Zurabishvili είπε ότι «πολιτικά, η Ρωσία είναι ηττημένη, αλλά στρατιωτικά, βλέπουμε το πρόβλημα των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία». «Υπάρχει μεγάλη βούληση στην Ευρώπη να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ενισχύει τις δυνατότητες των αμυντικών της βιομηχανιών στον τομέα των πυρομαχικών.

«Ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνέλθουν και θα ξεκλειδώσουν αυτό το πρόγραμμα βοήθειας που μπλοκάρεται στην Ουάσιγκτον», πρόσθεσε. «Αλλά χάνουμε χρόνο», προειδοποίησε ο αρχηγός του γεωργιανού κράτους. Η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία το 2008 και στη συνέχεια δημιούργησε μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, τις οποίες αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη.

«Η Ευρώπη ξύπνησε, συνειδητοποίησε ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την ασφάλειά της, όχι μόνο για αυτή των γειτόνων της», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γεωργίας. Η εισβολή στην Ουκρανία «είναι μια παγκόσμια σύγκρουση, όχι μια περιφερειακή», επέμεινε η Salome Zurabishvili, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος