Πρόεδρος ΕΤΕπ: Η Κύπρος είναι ο κορυφαίος αποδέκτης της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ

Η Κύπρος παραμένει ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν αποδέκτης της στήριξης της ΕΤΕπ από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη, με τη συνολική έκθεση της ΕΤΕπ να ανέρχεται σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 13% του ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε από την Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Werner Hoyer, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο για να συζητήσει τις πρόσφατες, αλλά και τις μελλοντικές επενδύσεις στη χώρα και να διαπιστώσει πώς η ΕΤΕπ βοηθά τις κυπριακές εταιρείες να ξεπεράσουν τις επιχειρηματικές προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19, και τον τρόπο με τον οποίον συμβάλλει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο κος Hoyer, η νέα χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ για επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο πέρυσι ανήλθε σε 303 εκατ. ευρώ, αύξηση 24% σε σχέση με το 2020. Σε αυτή περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) που σημειώθηκε ποτέ στην Κύπρο με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης για την οικονομική ανθεκτικότητα έναντι του COVID. Η υποστήριξη της ΕΤΕπ στην Κύπρο το 2021 αντιπροσώπευε επίσης την τέταρτη μεγαλύτερη υποστήριξη για έργα μετασχηματισμού στα 40 χρόνια συμμετοχής του Ομίλου ΕΤΕπ στη χώρα.

«Πέρυσι η ΕΤΕπ και το ΕΤαΕ παρείχαν 170 εκατομμύρια ευρώ νέας στοχευμένης χρηματοδότησης επιχειρήσεων για τη στήριξη επενδύσεων από κυπριακές εταιρείες σε δύσκολες περιόδους», σημείωσε ο κος Hoyer, για να συμπληρώσει: «Σε αυτή περιλαμβάνεται στήριξη ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΤΕπ για τοπικές ΜμΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στο πλαίσιο του δεύτερου Κυπριακού Επιχειρηματικού Προγράμματος που ακολούθησε την επιτυχή υλοποίηση του πρώτου πακέτου.

Το 2021 καταγράφηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή που σημειώθηκε ποτέ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στην Κύπρο. Οι νέες επενδύσεις κυπριακών εταιρειών θα επωφεληθούν από τη νέα χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ την οποία θα διαχειρίζονται η Ελληνική Τράπεζα και η Eurobank Κύπρου.

Το 2021 χορηγήθηκε επίσης η μεγαλύτερη υποστήριξη της ΕΤΕπ για επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών στην Κύπρο. Η νέα χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε πέρυσι θα επιταχύνει την ανάπτυξη καμερών οδικής ασφάλειας σε σημεία ατυχημάτων σε όλη τη χώρα και θα επιτρέψει τη βελτίωση των δρόμων στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, την Πάφο και το Βασιλικό.

Πέρυσι η ΕΤΕπ συμφώνησε να υποστηρίξει την έρευνα και την ανάπτυξη και τις επενδύσεις επιχειρηματικής επέκτασης από την Hellas Direct μέσω της πρώτης χρηματοδότησης επιχειρηματικού χρέους που παρέχει η ΕΤΕπ σε κυπριακή επιχείρηση.

Η νέα επένδυση χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) θα επεκτείνει την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών με γνώμονα την τεχνολογία σε όλη την περιοχή και θα προσαρμόσει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην μετά τον Covid εποχή.

Μέσα στους επόμενους μήνες, η ΕΤΕπ αναμένεται να επιβεβαιώσει νέες πρωτοβουλίες ιδιωτικής χρηματοδότησης από κοινού με Κύπριους τραπεζικούς εταίρους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας επιμερισμού κινδύνου του Κυπριακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Η ΕΤΕπ επίσης οριστικοποιεί αυτό το διάστημα τις λεπτομέρειες της στήριξης προς επενδύσεις για αστικά έργα και έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η ΕΤΕπ έχει παράσχει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην Κύπρο από την έναρξη της δραστηριοποίησής της στη χώρα το 1981».

Ο κος Hoyer, παραχώρησε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κ. Πετρίδη, φορώντας στο πέτο καρφίτσα στα χρώματα της Ουκρανίας.

Ανταπόκριση Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος