Πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο: Αβάσιμες αξιώσεις της Ουκρανίας επί της περιουσίας της ΕΣΣΔ

Οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας ότι η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει τουλάχιστον το ένα τρίτο της πρώην περιουσίας της ΕΣΣΔ στο εξωτερικό είναι αβάσιμοι από την άποψη του διεθνούς δικαίου, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική πρεσβεία στη Μεγάλη Βρετανία.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τέτοιοι ισχυρισμοί από Ουκρανούς αξιωματούχους δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο, ανέφερε η πρεσβεία, σχολιάζοντας το αίτημα του Ουκρανού πρέσβη να εκχωρήσει τουλάχιστον το ένα τρίτο της περιουσίας της ΕΣΣΔ στο Κίεβο, ανέφερε το TASS.

Ως το μόνο διάδοχο κράτος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία ανέλαβε την ευθύνη και εξόφλησε πλήρως όλα τα σοβιετικά χρέη, ένα σημαντικό ποσό 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όλες οι άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, αποχώρησαν από τη Σοβιετική Ένωση χωρίς να επιβαρυνθούν με εξωτερικά χρέη, αναφέρει η δήλωση και επισημαίνει ότι για τους προαναφερθέντες λόγους, η Ρωσία εκείνη την εποχή είχε επίσης νομίμως αναλάβει τα δικαιώματα όλης της σοβιετικής περιουσίας στο εξωτερικό.

«Ξεκινάμε από την υπόθεση ότι οι διπλωματικές εγκαταστάσεις καθώς και τα σπίτια του προσωπικού της πρεσβείας εξακολουθούν να προστατεύονται από διπλωματική ασυλία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υποθέτουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις του 1961, όπως η Ρωσία συνεχίζει να τις σέβεται σε σχέση με τη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα, επεσήμανε η ρωσική πρεσβεία.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Vadim Prystaiko, δήλωσε ότι η Ουκρανία απαιτεί από τη Ρωσία να επιστρέψει τουλάχιστον το ένα τρίτο των ξένων περιουσιακών στοιχείων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που έλαβε η Μόσχα ως αντάλλαγμα για τα χρέη της ΕΣΣΔ.

Ο Prystaiko παραδέχτηκε ότι η Ρωσία ανέλαβε όλα τα χρέη της Σοβιετικής Ένωσης σε αντάλλαγμα για όλα τα ξένα περιουσιακά στοιχεία και ότι η Ουκρανία συμφώνησε σε αυτό, αλλά δεν επικύρωσε τα έγγραφα.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος