Πράσινο φως από τον ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca (video)

Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αποφάσισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς θεωρεί ότι είναι αποτελεσματικό και  και πως δεν συνδέεται γενικά με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση θρόμβων. Επισήμανε ότι τα οφέλη αυτού του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, συμπέρανε ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με αυξημένο συνολικό κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος.

Όπως ανακοινώθηκε, διενεργήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τον EMA και διαπιστώθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν συνδέονται τα περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca. Επίσης, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για πρόβλημα που να σχετίζεται με συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου ή με μονάδες παραγωγής του.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συλλέγει στοιχεία και να ερευνά την πιθανότητα να συνδέεται το εμβόλιο με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να καταγράφονται όλες οι πιθανές παρενέργειες. Ούτως ή άλλως, όπως σημείωσε, συνεχίζονται οι έρευνες σε όλα τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o EMA τονίζει ότι η αρμόδια επιτροπή του καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca ακόμα υπερτερούν των κινδύνων, παρά την πιθανή σύνδεσή του με σπάνιες θρομβώσεις που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου τις τελευταίες ημέρες.

Πηγές: ΕΡΤ, The Associated Press, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος