Πράσινο φως από Μέρκελ για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων – Απειλεί η ‘Αγκυρα

“Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει το προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων και ψηφίζεται την Πέμπτη στην Μπούντεσταγκ, όμως δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία εξαιτίας των ανειλημμένων υποχρεώσεών της”, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Πάντως, στην προκαταρκτική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών, η καγκελάριος “ψήφισε μαζί με την ομάδα” υπέρ του κειμένου, διευκρίνισε η εκπρόσωπος της.

Συγκεκριμένα, οι 630 βουλευτές της Μπούντεσταγκ πρόκειται να αποφανθούν υπέρ η κατά της πρότασης των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), καθώς και από τους βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων για “Μνήμη και Τιμή της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων πριν από 101 χρόνια (1915 – 1916)”.

Ο Μάρτιν Σέφερ, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στην απόφαση της Μπούντεσταγκ, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο “διατάραξης σε μόνιμη βάση των σχέσεων με την Τουρκία”.

Μετά τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ευθείες απειλές προς τη Γερμανία απηύθυνε ο νέος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, ο οποίος χαρακτήρισε “συνηθισμένα γεγονότα πολέμου” τη σφαγή των Αρμενίων και προειδοποίησε το Βερολίνο για αντίποινα από τα τρία εκατομμύρια Τούρκους ψηφοφόρους της Γερμανίας.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε και τηλεφωνικά τη δυσφορία του στην Άνγκελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξή του την εφημερίδα Bild, ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν δήλωσε από την πλευρά του πως ελπίζει ότι “οι Γερμανοί βουλευτές δεν θα υποκύψουν στον εκφοβισμό πό την Τουρκία”.

“Κανείς να πρέπει να φοβάται ότι η γερμανική απόφαση θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό”, τόνισε ο πρόεδρος της Αρμενίας, επισημαίνοντας ότι “η Γερμανία δεν πρέπει να κάνει συμβιβασμούς”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-1, The Local

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος