Με πυραυλικές επιθέσεις και καταρρίψεις αεροσκαφών Ινδία και Πακιστάν εντείνουν τις ανησυχίες για τέταρτο πόλεμο μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων που βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου από τις 22 Απριλίου, όταν σημειώθηκε η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο ινδικό Κασμίρ.
Ο εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν, Αντιστράτηγος Άχμεντ Σαρίφ Τσάουντρι, δήλωσε ότι τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν. Εν τω μεταξύ, η Ινδία ανέφερε ότι τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από πακιστανικά πυρά στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.
Η απώλεια δεκάδων αμάχων, συνιστά πράξη πολέμου, σύμφωνα με το Πακιστάν, την ώρα που η Ινδία ανακοινώνει ότι οι επιδρομές στόχευσαν τουλάχιστον εννέα τοποθεσίες «όπου έχουν σχεδιαστεί τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της χώρας» και δίνει στη δημοσιότητα το σχετικό οπτικό υλικό.
«Η ανθρωπότητα δεν αντέχει σύρραξη μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, με την Κίνα και τη Ρωσία να πρωτοστατούν μέχρι στιγμής στις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.
«Οι ενέργειές μας ήταν στοχευμένες, μετρημένες και χωρίς κλιμάκωση. Δεν έχουν στοχοποιηθεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Πακιστάν που σημαίνει ότι η Ινδία έχει επιδείξει σημαντική αυτοσυγκράτηση», ανακοίνωσε η συνταγματάρχης κι εκπρόσωπος του ινδικού στρατού, Sofia Qureshi.
Operation Sindoor briefing done by two women officers from two different religions- Col Sofiya Qureshi and Wg Cdr Vyomika Singh. Excellent messaging.
— Rohini Singh (@rohini_sgh) May 7, 2025
pic.twitter.com/chEXi5l5Mo
Ο Ινδός επιτετραμμένος στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για να λάβει την έντονη διαμαρτυρία του Πακιστάν για τις «απρόκλητες ινδικές επιθέσεις», στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ και στην ανατολική επαρχία Παντζάμπ «σκοτώνοντας αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών» όπως είπε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Πακιστάν, αντιστράτηγος Άχμεντ Σαρίφ. Πέντε ινδικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.
JUST IN: India’s military shows aerial footage of strikes against what it said were “terrorist camps” in Pakistan. These are two of the nine targets they destroyed, according to an official. https://t.co/ojS6haVQJK pic.twitter.com/m6yakwkbMZ
— Bloomberg TV (@BloombergTV) May 7, 2025
Επιχείρηση «κόκκινη σκόνη»
Η επίθεση της Ινδίας με την κωδική ονομασία «Sindoor», λέξη που για τους ινδουϊστές σημαίνει την κόκκινη σκόνη που φορούν οι παντρεμένες στο μέτωπο και τα μαλλιά τους, φέρεται να είχε διάρκεια μισής ώρας. Χαρακτηρίζεται πράξη αντιποίνων για την επίθεση της 22ης Απριλίου, όταν σύζυγοι είδαν τους απαπημένους τους να δολοφονούνται». Την ευθύνη για την επίθεση σε τουρίστες ανέλαβε ομάδα που αυτοαποκαλείται Αντίσταση του Κασμίρ, η οποία, σύμφωνα με την Ινδία, συνδέεται με τη Λασκάρ-ε-Τάιμπα.(Στρατός του Θεού).
The world must show zero tolerance for terrorism. #OperationSindoor pic.twitter.com/dmcCLfbMjN
— Dr. S. Jaishankar (@DrSJaishankar) May 7, 2025
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν υποστήριξε ότι από τις αεροπορικές επιδρομές προκλήθηκαν ζημιές σε φράγμα στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν, χαρακτηρίζοντάς το παραβίαση των διεθνών κανόνων.
Επίσης επλήγησαν το τζαμί Subhan στην πόλη Bahawalpur του Παντζάμπ, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού.
Συντρίμμια από αεροπλάνο ήταν διάσπαρτα σε όλο το χωριό Γουγιάν όπου καταστράφηκε σχολείο,και προκλήθηκαν πυρκαγιές.Happy Diwali, Pakistan
— Vishal (@VishalMalvi_) May 6, 2025
Indian army 🔥Jai Hind 🇮🇳#OperationSindoor pic.twitter.com/grYxrv26WZ
Πώς επηρεάζονται οι αερομεταφορές
Η Ινδία προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας πολλών αεροδρομίων της, κάτι που είχε συνέπεια την ακύρωση πολλών πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες Indigo και Spicejet.
Η Air India άλλαξε επίσης δύο από τις διεθνείς πτήσεις της.
Η Qatar Airways ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις προς το Πακιστάν.
Η Pakistan International Airlines ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις που βρίσκονταν ήδη στον αέρα, εξετράπησαν προς το Καράτσι, ενώ εκείνες που αναμενόταν να αναχωρήσουν, αναβλήθηκαν.
Τρεις πόλεμοι μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων
Το Κασμίρ, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, αμφισβητείται από τότε που η Ινδία και το Πακιστάν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947. Έκτοτε, οι δύο πυρηνικές δυνάμεις έχουν τα πλέον στρατιωτικοποιημένα σύνορα στον κόσμο.
Η διαμάχη πηγάζει από τη διαίρεση της αποικιακής Ινδίας το 1947, όταν μικρά, ημιαυτόνομα «πριγκιπάτα» ενσωματώνονταν στην Ινδία ή το Πακιστάν, και ο τοπικός ηγεμόνας του Κασμίρ επέλεξε να γίνει μέρος της Ινδίας παρά το γεγονός ότι το Κασμίρ είχε μουσουλμανική πλειοψηφία.
Ένοπλοι αντάρτες στο Κασμίρ αντιστέκονται στο Δελχί εδώ και δεκαετίες, με πολλούς μουσουλμάνους του Κασμίρ να υποστηρίζουν τον στόχο των ανταρτών να ενώσουν την περιοχή είτε υπό πακιστανική κυριαρχία είτε ως ανεξάρτητη χώρα.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τους μαχητές – ισχυρισμό που το Πακιστάν αρνείται.
Το 2019, η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι ξεκίνησε αυστηρή καταστολή για την ασφάλεια στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ και ανακάλεσε το ειδικό καθεστώς της περιοχής, το οποίο της είχε χορηγήσει περιορισμένη αυτονομία από το 1949.
Το Πακιστάν είναι πολύ πιθανό να ζητήσει στήριξη από την Κίνα. Από την πλευρά της η Ινδία προσδοκά στήριξη από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα οξύ δίλημμα: Αν ανταποκριθεί θετικά, θα μεγαλώσει τους κινδύνους πυρηνικού πολέμου, αν όχι θα χάσει έναν τόσο μεγάλο και πολύτιμο σύμμαχο όπως η Ινδία.
Στο μεταξύ, φιλοκυβερνητικά Μέσα στην Τουρκία μετέδωσαν ότι η Αγκυρα έστειλε έξι αεροπλάνα με πολεμικό υλικό στο Πακιστάν. Η τουρκική προεδρία το διέψευσε.
Με πληροφορίες από: Associated Press, Guardian, CNN, Bloomberg
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος