Πούτιν στον Αυστριακό καγκελάριο: Η Ρωσία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ ανέφερε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή, του είπε ότι η Μόσχα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Ο Ρώσος πρόεδρος του είπε, επίσης, πως είναι έτοιμος να συζητήσει για ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία.

Ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε πως ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ.

Ο Καρλ Νεχάμερ προέβη στις δηλώσεις αυτές, αμέσως μετά την 45λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό καγκελάριο, ότι είναι «αβάσιμες» οι κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας, την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνη για το παγκόσμιο πρόβλημα ανεφοδιασμού με σιτηρά λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πούτιν «υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις δυσκολίες στην παράδοση γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι αβάσιμες». Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι «οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Την Τρίτη, ο Πούτιν είχε πει στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει για να ξεπεραστεί η επισιτιστική κρίση» με την εξαγωγή δημητριακών και λιπασμάτων, υπό τον όρο ότι η Δύση θα άρει τις κυρώσεις που είναι «πολιτικά υποκινούμενες».

Μιλώντας στον Νεχάμερ, ο Πούτιν κάλεσε επίσης τους Ουκρανούς «να αποναρκοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν τα λιμάνια ώστε να επιτρέψουν να περάσουν τα μπλοκαρισμένα πλοία», σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας, τον Μιχαήλ Μιζίντσεφ, οι ρωσικές δυνάμεις ανοίγουν καθημερινά δύο θαλάσσιους διαδρόμους, από τις 8.00 μέχρι τις 19.00 για να μπορέσουν τα πλοία να βγουν από τα λιμάνια της Μαριούπολης (στην Αζοφική) και της Χερσώνας, του Μικολάιφ, του Τσορνομόρσκ, του Οτσάκιφ και της Οδησσού (στη Μαύρη Θάλασσα).

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος