Πούτιν: Επιτυχημένες οι δοκιμές των S-500

Μόσχα — Ανταπόκριση Αχιλλέας Πατσούκας

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι δοκιμές των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-500. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την έναρξη σειράς συναντήσεων στο Σότσι με την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και με τους επικεφαλής των επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας.

“Στις αεροδιαστημικές δυνάμεις, περίπου το 70% των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστοιχιών έχουν επανεξοπλιστεί με τα σύγχρονα συστήματα S-400, το επόμενο βήμα είναι η προμήθεια συστοιχιών S-500 στα στρατεύματά μας”, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έκρυψε την ανησυχία του, επισημαίνοντας πως η δύσκολη συγκυρία στον κόσμο και οι πιθανοί κίνδυνοι στα ρωσικά σύνορα απαιτούν υψηλό βαθμό ετοιμότητας από τις ένοπλες δυνάμεις. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, η Ρωσία θα συνεχίσει να βελτιώνει τη δομή και τη σύνθεση του στρατού και του ναυτικού, να τα εξοπλίζει ενεργά με σύγχρονα όπλα, στρατιωτικό και ειδικό εξοπλισμό και να υποστηρίζει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αμυντικών επιχειρήσεων και των κορυφαίων γραφείων σχεδιασμού που αναπτύσσουν και παράγουν προηγμένα όπλα, συστήματα και εξοπλισμό.

Το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 ανήκει σε μια νέα γενιά συστημάτων εδάφους-αέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμβέλεια καταστροφής τους είναι περίπου 600 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για ένα ευέλικτο σύμπλεγμα μεγάλης εμβέλειας και μεγάλου υψομέτρου, ικανό να ανιχνεύει και ταυτόχρονα να χτυπά έως και δέκα βαλλιστικούς υπερηχητικούς στόχους που πετούν με ταχύτητες έως και επτά χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Το σύστημα θα είναι επίσης σε θέση να καταστρέψει αεροδυναμικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πυραύλων τύπου «Κρουζ».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αλεξέι Κριβόρτσκ, “οι ένοπλες δυνάμεις σκοπεύουν να λάβουν τα πρώτα συγκροτήματα S-500 αυτή τη χρονιά, ενώ η σειριακή παράδοση θα ξεκινήσει το 2025”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος