ΠΟΥ-UNICEF: Ανεμβολίαστα 23 εκατ. παιδιά – «Καταιγίδα» με ιλαρά και άλλες μεταδοτικές ασθένειες

Το χάσμα στην παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη έχει δημιουργήσει «τέλεια καταιγίδα», αφήνοντας περισσότερα παιδιά ευάλωτα σε μολυσματικά παθογόνα, καθώς πολλές χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς που είχαν τεθεί για την καταπολέμηση της Covid-19, προειδοποιούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF. Σε ετήσια έκθεση όπου διαπιστώνεται ότι 23 εκατομμύρια παιδιά δεν υποβλήθηκαν σε «εμβολιασμούς ρουτίνας» το 2020, ο υψηλότερος αριθμός της δεκαετίας.

Η ιλαρά, μια από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα για παιδιά κάτω των πέντε ετών, ειδικά σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας με αποδυναμωμένα συστήματα υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε ένα παιδί για ολόκληρη τη ζωή του.

Δέκα χώρες, με πρώτες την Ινδία και τη Νιγηρία, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των 22,7 εκατομμυρίων παιδιών που δεν εμβολιάστηκαν ή που εμβολιάστηκαν ανεπαρκώς κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη (εμβόλιο DTP) το 2020 – 3,7 εκατομμύρια παιδιά περισσότερα από ό,τι το 2019 και ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών μετά το 2009, υπογραμμίζει η έκθεση αναφορικά με έναν βασικό δείκτη των ποσοστών εμβολιασμού στην παιδική ηλικία.

Μεγάλης κλίμακας ξεσπάσματα κρουσμάτων ιλαράς που προκαλούν αναστάτωση έχουν καταγραφεί στο Αφγανιστάν, το Μαλί, τη Σομαλία και την Υεμένη, προσθέτει η έκθεση.

Περίπου 22,3 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν πέρσι την πρώτη τους δόση εμβολίου κατά της ιλαράς – παρόλο που υπήρχε πιθανώς σημαντική αλληλεπικάλυψη με εκείνα που δεν είχαν κάλυψη DTP – το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης κατά της θανατηφόρας νόσου μετά το 2010.

«Η πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση του παιδικού εμβολιασμού, οδηγώντας μας πίσω πάνω από μια δεκαετία», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου η Κέιτ O’Μπράιαν, διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων στον ΠΟΥ.

Σημειώνεται μια «ανησυχητική αύξηση» του αριθμού των παιδιών που δεν έλαβαν καμία δόση οποιουδήποτε εμβολίου, αριθμός που αυξήθηκε στα 17,1 εκατομμύρια πέρυσι από 13,6 εκατομμύρια, δήλωσε ο Επχρέμ Λεμάνγκο, επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων της UNICEF. Πολλά από αυτά τα παιδιά ζουν σε χώρες που μαστίζονται από πολέμους ή σε φτωχογειτονιές, είπε.

Εξήντα έξι χώρες ανέβαλαν τουλάχιστον μία εκστρατεία εμβολιασμού κατά ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, αν και ορισμένες από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού έχουν ξεκινήσει προγράμματα προσπαθώντας να καλύψουν τον χαμένο χρόνο, ανέφερε η έκθεση.

Ο ΠΟΥ έχει προτρέψει χώρες να μην άρουν πρόωρα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς αρχίζουν να εξέρχονται από την πανδημία.

«Αλλά αν αυτό συμβαίνει – και καθώς αυτό συμβαίνει – θα δούμε όλο και περισσότερη μετάδοση παθογόνων που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν προληφθεί με εμβολιασμό», κατέληξε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος