ΠΟΥ: Το Τόκιο έκανε το καλύτερο δυνατό για ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

«Η πανδημία δεν θα τελειώσει έως ότου ο κόσμος επιλέξει να την τελειώσει» τόνισε σήμερα στην 138η Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των Αγώνων ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Αντναχομ Τένδρος. Τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα διαθέτει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται ώστε να αποτραπεί η ασθένεια και «είναι στα χέρια μας να αντιμετωπιστεί».

«Η εστίασή ως ενωμένος κόσμος», όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ πρέπει να είναι «να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να νικήσουμε την πανδημία, με αποφασιστικότητα, αφοσίωση και πειθαρχία. Δεν βρισκόμαστε σε αγώνα μεταξύ μας αλλά σε έναν αγώνα ενάντια στον ιό».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επέκρινε την παγκόσμια διανομή εμβολίων σημειώνοντας πως «αντί να είναι ευρέως διαδεδομένα, τα εμβόλια συσσωρεύονται στα χέρια των λίγων τυχερών» και όχι σε όλους, ενώ όσο περισσότερο επιμένει αυτή η ασυμφωνία, τόσο έντονα θα συνεχιστεί η πανδημία, και θα επιφέρει κοινωνική και οικονομική αναταραχή.

Ο ίδιος έχει ζητήσει μια μαζική παγκόσμια προσπάθεια για εμβολιασμό ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον του 10% του πληθυσμού κάθε χώρας, τουλάχιστον 40% έως το τέλος του 2021 και το 70% έως στα μέσα του 2022. «Εάν πετύχουμε αυτούς τους στόχους, δεν μπορούμε μόνο να τερματίσουμε την πανδημία, αλλά και να επανεκκινήσουμε την παγκόσμια οικονομία» είπε και συμπλήρωσε πως η πανδημία της COVID-19 έχει διδάξει την ανθρωπότητα πολλά οδυνηρά αλλά σημαντικά μαθήματα. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι όταν η υγεία κινδυνεύει, όλα κινδυνεύουν. Γι ‘αυτό η κορυφαία προτεραιότητα του ΠΟΥ είναι η καθολική κάλυψη υγείας με το όραμά να υπάρχει ένας κόσμος στον οποίο όλοι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, όπου και όταν τις χρειάζονται, χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο επικεφαλής του ΠΟΥ επαίνεσε τους διοργανωτές του Τόκιο για τα μέτρα κατά της πανδημίας επισημαίνοντας πως «έκαναν το καλύτερο δυνατό για να καταστήσουν αυτούς τους Αγώνες όσο το δυνατόν ασφαλέστερους». Διευκρίνισε ότι το σημάδι της επιτυχίας των αγώνων δεν θα είναι τα μηδενικά κρούσματα, αλλά η γρήγορη ανίχνευση και απομόνωση νέων μολύνσεων και η πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει ποτέ μηδενικός κίνδυνος στη ζωή.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν μια γιορτή ελπίδας που μπορεί να ενώσει τον κόσμο και προωθήσει την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για να τερματιστεί η πανδημία», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, οι διοργανωτές εντόπισαν οκτώ ακόμη κρούσματα κορονοιού. Όπως ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή ο αριθμός των θετικών από την 1η Ιουλίου αυξήθηκε σε 75.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος