ΠΟΥ: Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας χορηγήθηκε σε 650.000 παιδιά στην Αφρική

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος στο Μαλάουι, τη Γκάνα και την Κένυα -δύο χρόνια μετά τη χρήση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας σε αυτές τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής- περίπου 650.000 παιδιά εμβολιάστηκαν με αυτό, ανακοίνωσε εχθές (Τρίτη 20/4) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τον Οκτώβριο αναμένεται να αποφασιστεί από τους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού εάν προτείνεται η ευρύτερη χρήση του εμβολίου παγκοσμίως. Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα προστασίας κατά της ελονοσίας, το εμβόλιο θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές ετησίως, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Το “RTS, S” δρα κατά του παράσιτου plasmodium falciparum (πλασμώδιο μηνοειδές) το οποίο μεταδίδεται από τα κουνούπια. Είναι το πιο θανατηφόρο παράσιτο στον κόσμο και το πλέον διαδεδομένο στην αφρικανική ήπειρο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ελονοσία (2020) εδώ και μερικά χρόνια, η πρόοδος για την καταπολέμηση της νόσου που μεταδίδεται από τα κουνούπια έχει παραμείνει σε σταθερά επίπεδα. Ιδιαίτερα στις αφρικάνικες χώρες όπου παρουσιάζεται μεγάλος αριθμός λοιμώξεων και θανάτων. Στην ετήσια έκθεση του ΠΟΥ -η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο- επισημαίνεται ότι το 2019 ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας παγκοσμίως ήταν περίπου 229 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός παραμένει σχετικά σταθερός τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από το 2018, οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 400.000 κάθε χρόνο διεθνώς. Από αυτούς, περισσότεροι από 265.000 αφορούν μικρά παιδιά. Πάνω από το 90% των θανάτων εξαιτίας της ελονοσίας σημειώνονται στην Αφρική. Δεδομένης αυτής της σκληρής πραγματικότητας, το εμβόλιο είναι συνώνυμο της ελπίδας για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ειδικά όταν υπάρχουν φόβοι για ανθεκτικότητα της ελονοσίας στις θεραπείες.

Από το 2019, η Γκάνα, η Κένυα και το Μαλάουι, άρχισαν να εισάγουν το εμβόλιο σε επιλεγμένες περιοχές όπου η μετάδοση της ελονοσίας είναι από μέτρια έως σοβαρή. Δύο χρόνια μετά την έναρξη αυτής της πρώτης δοκιμής στον κόσμο, περισσότερα από 1,7 εκατομμύριο εμβόλια χορηγήθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Όπως ανέφερε η Δρ. Kate O’Brien, διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «Η Γκάνα, η Κένυα και το Μαλάουι δείχνουν ότι οι υπάρχουσες πλατφόρμες εμβολιασμού στην παιδική ηλικία επιτρέπουν να χορηγηθεί αποτελεσματικά το εμβόλιο κατά της ελονοσίας στα παιδιά, μερικά από τα οποία δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε μια κουνουπιέρα εμποτισμένη με εντομοκτόνο ή άλλα μέτρα προστασίας από την ελονοσία».

Το ” RTS, S” έχει παρασκευαστεί από τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό GSK. Είναι το πρώτο και το μόνο, μέχρι στιγμής, που έχει δείξει μια σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων ελονοσίας, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής -και απειλητικής για τη ζωή- ελονοσίας στα παιδιά.

Το εμβόλιο «είναι το κλειδί για να καταστεί η πρόληψη της ελονοσίας πιο ισότιμη και να σωθούν περισσότερες ζωές», συμπλήρωσε η O’Brien.

Όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις κλινικές δοκιμές της φάσης 3  φάνηκε ότι όταν το εμβόλιο χορηγείται σε 4 δόσεις, αποτρέπει 4 κρούσματα ελονοσίας στα 10, καθώς και 3 κρούσματα στα 10 σοβαρής ελονοσίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) -ο οποίος στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μπορεί να παρέχει συμβουλές για φάρμακα που δεν προορίζονται για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση- κατέληξε στο συμπέρασμα (το 2015) ότι η ποιότητα του εμβολίου και το προφίλ κινδύνου-οφέλους του είναι ευνοϊκά.


Πηγές: who.int/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος