Π.Ο.Υ: Πολλές χώρες αντέδρασαν αργά στην έναρξη της πανδημίας

Πολλές χώρες αντέδρασαν πολύ αργά στις πρώτες προειδοποιήσεις του Π.Ο.Υ. για την πανδημία, εξαιτίας μιας παραπλανητικής ασφάλειας που ένιωσαν, τόνισε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την κήρυξη της πανδημίας στις 11 Μαρτίου 2020.

Η επισήμανση της εξάπλωσης του κορονοϊού ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης υγείας διεθνούς σημασίας στο τέλος Ιανουαρίου 2020 ήταν η μεγαλύτερη δυνατή προειδοποίηση, τόνισε ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων Δρ. Μάικ Ράιαν, σημειώνοντας ότι και τα 194 κράτη μέλη του Π.Ο.Υ είχαν συμφωνήσει από το 2004 πως η απόφαση για κήρυξη έκτακτης ανάγκης συνεπάγεται πανδημία και αποτελεί το έναυσμα για μια συλλογική προσπάθεια.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε σε όλες τις χώρες και «ίσως ορισμένοι χρειάζονται ακουστικά βαρηκοΐας», δήλωσε ο ίδιος και διευκρίνισε πως «όταν βρίσκεσαι στην κοιλάδα και το φράγμα σπάει, νιώθεις τον κίνδυνο. Εάν στέκεσαι στο βουνό, δεν αισθάνεστε τον κίνδυνο μέχρι να φουσκώσει το νερό. «Φοβάμαι ότι πάρα πολλές χώρες πίστευαν ότι βρίσκονταν σε ένα βουνό».

«Κάναμε το καλύτερο δυνατό για να ενημερώνουμε καθημερινά την παγκόσμια κοινότητα λέγοντας από την αρχή ότι πρόκειται για έναν επικίνδυνο ιό», τόνισε η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας Μαρία βαν Κερκόβε, σημειώνοντας πως ο Οργανισμός δεν αντέδρασε αποσπασματικά αλλά στη βάση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου ετοιμότητας και ανταπόκρισης μετά τον συναγερμό, και αφότου ανακοινώθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος. «Εκείνοι που κατάφεραν να εντοπίσουν τις πρώτες περιπτώσεις απέτρεψαν τα χειρότερα», δήλωσε.

Χαμηλοί ρυθμοί μετάδοσης της εποχικής γρίπης

Ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε παράλληλα ότι παρατηρούνται εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού και την χρήση μάσκας πολύ χαμηλοί ρυθμοί κυκλοφορίας της εποχικής γρίπης αλλά και άλλων ιώσεων. «Υπάρχουν διάφοροι τύποι ιών γρίπης αλλά και άλλων ασθενειών όπως η γαστρεντερίτιδα και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι τα μέτρα που ισχύουν για τη μείωση της μετάδοσης του κορονοιού είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά για τη γρίπη» τόνισε η ιολόγος του Π.Ο.Υ Σιλβί Μπριαντ.

Αντίθετος για πιστοποιητικά εμβολιασμού για ταξίδια

Ταυτόχρονα, ο ΠΟΥ εμφανίστηκε και πάλι αντίθετος στην χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού που θα παρέχουν πρόσβαση σε ταξίδια ή σε άλλες λειτουργίες και εκδηλώσεις της κοινωνίας. «Υπάρχουν πρακτικά και ηθικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν», υπογράμμισε ο Δρ. Μαίκ Ράιαν και σημείωσε πως εάν η πρόσβαση σε εμβολιασμούς δεν είναι η ίδια για όλους, αυτό θα μπορούσε να είναι προβληματικό, ειδικά επειδή ορισμένα άτομα δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για ορισμένους λόγους. Παρόλα αυτά, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με την δημιουργία ατομικών ηλεκτρονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού είναι χρήσιμη, τόνισε από την πλευρά της η ειδική εμβολίων Κέιτ Ο Μπράιεν.

Παρενέργεια των εμβολίων ασθένεια που μοιάζει με την γρίπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι η ειδική επιτροπή των εμβολίων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σχέση οφέλους-κινδύνου των εμβολίων COVID-19 παραμένει ευνοϊκή, μετά από ανασκόπηση δεδομένων και αναφορών για ασθένεια που μοιάζει με γρίπη σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εμβολιάστηκαν.

Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπτώματα της ασθένειας που μοιάζει με γρίπη πρέπει να αναμένεται ως ανοσοαπόκριση μετά από εμβολιασμούς γενικά και οι αναφορές είναι σύμφωνες με τις αναμενόμενες παρενέργειες των εμβολίων.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος