ΠΟΥ: Περισσότερα από 550 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 30 χώρες χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πανδημίας

Περισσότερα από 550 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 30 χώρες παγκοσμίως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής όπως δήλωσε σήμερα η τεχνική επικεφαλής για την ευλογιά των πιθήκων του ΠΟΥ, Δρ. Ροζαμουντ Λιούις στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Γενεύη, σημειώνοντας πως «αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πραγματικά πολύ διαφορετικό δεδομένου ότι το ξέσπασμα συμβαίνει σε πολλά μέρη ταυτόχρονα με τα κρούσματα να εμφανίζονται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Λιούις διευκρίνισε ότι ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει την πηγή της επιδημίας και κάλεσε τις χώρες να επωφεληθούν από το «παράθυρο ευκαιρίας» για να αποτρέψουν την εξέλιξη των κρουσμάτων για ένα μεγαλύτερο ξέσπασμα σημειώνοντας ότι το παγκόσμιο επίπεδο κινδύνου για τη δημόσια υγεία είναι μέτριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται κρούσματα και συστάδες ευλογιάς των πιθήκων ταυτόχρονα σε ευρέως ανόμοιες γεωγραφικές περιοχές του ΠΟΥ και χωρίς γνωστούς επιδημιολογικούς δεσμούς με μη ενδημικές χώρες όπως την Δυτική ή Κεντρική Αφρική.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η ίδια τόνισε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για μια νέα παγκόσμια πανδημία αυτή τη στιγμή καθώς ο ιός δεν είναι νέος, απλά φαίνεται ότι ο ιός κυκλοφορούσε για διάστημα περισσότερο από 6 μήνες χωρίς να εντοπισθεί, γεγονός που συνηγορεί υπέρ μιας μεγαλύτερης πλέον μετάδοσης.

Ο ιός υπάρχει καιρό χωρίς να έχει ανιχνευθεί

ΠΟΥ: Περισσότερα από 550 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 30 χώρες χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πανδημίας
(AP Photo/Matt Dunham)

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος υπογράμμισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά η ξαφνική εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων ταυτόχρονα σε πολλές χώρες υποδηλώνει ότι μπορεί να υπήρξε μη ανιχνεύσιμη μετάδοση για αρκετό καιρό. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες που παρουσιάζουν συμπτώματα σε κλινικές σεξουαλικής υγείας.

Διαβάστε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Απομόνωση και περιορισμός της σεξουαλικής επαφής στη Βρετανία

Οι κοινότητες αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο εργάζονται σκληρά για να ενημερώσουν τα μέλη τους σχετικά με τους κινδύνους της ευλογιάς των πιθήκων και να αποτρέψουν τη μετάδοση. Παράλληλα όμως και όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να καταπολεμήσουν το στίγμα, το οποίο δεν είναι απλώς λάθος, αλλά θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τα μολυσμένα άτομα από το να αναζητήσουν φροντίδα, καθιστώντας δυσκολότερη τη διακοπή της μετάδοσης.

Ο ΠΟΥ προτρέπει τις πληγείσες χώρες να διευρύνουν την επιτήρησή τους, να αναζητήσουν κρούσματα στην ευρύτερη κοινότητα καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων εάν έχει στενή σωματική επαφή με κάποιον άλλο που έχει μολυνθεί.

Ο Δρ. Τένδρος εκτίμησε επιπλέον ότι η κατάσταση εξελίσσεται και αναμένει ότι θα συνεχίσουν να εντοπίζονται περισσότερα κρούσματα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι γενικά, τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων υποχωρούν από μόνα τους, αλλά μπορεί να είναι σοβαρά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως ο ΠΟΥ συνεχίζει να λαμβάνει ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση των συνεχιζόμενων επιδημιών ευλογιάς των πιθήκων στις χώρες της Αφρικής όπου ο ιός είναι ενδημικός. Οι προτεραιότητες του ΠΟΥ είναι τώρα πρώτα, η παροχή ακριβών πληροφοριών σε εκείνες τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από την ευλογιά των πιθήκων, η πρόληψη περαιτέρω εξάπλωσης μεταξύ των ομάδων κινδύνου, η προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας πρώτης γραμμής και η προώθηση της κατανόησή για αυτήν την ασθένεια.

Σχετικό άρθρο: Α. Λινού: Απίθανο να μην εμφανιστεί και στην Ελλάδα η ευλογιά των πιθήκων

Προειδοποίηση για νέες επιδημίες λόγω της κλιματικής αλλαγής

Εν τω μεταξύ προειδοποίηση ότι τα κρούσματα ενδημικών ασθενειών όπως η ευλογιά των πιθήκων και ο πυρετός λάσα γίνονται πιο επίμονες και συχνές, απηύθυνε στην ίδια ενημέρωση ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικ Ράιαν.

Καθώς η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στις ταχέως μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία, τα ζώα και οι άνθρωποι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους στην αναζήτηση τροφής. Ως αποτέλεσμα, οι ασθένειες που συνήθως κυκλοφορούν στα ζώα μεταπηδούν όλο και περισσότερο στους ανθρώπους, είπε.

Ανταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος