ΠΟΥ: Περαιτέρω ενίσχυση των ιατρικών προμηθειών – Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι επιθέσεις στις υγειονομικές εγκαταστάσεις

Συνεχίζεται ακατάπαυστα η μεταφορά προμηθειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προς τις αποθήκες του Οργανισμού στο Λβιβ της Ουκρανίας, όπου όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, έχουν καταφθάσει 216 μετρικοί τόνοι έκτακτης ανάγκης και ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού εκ των οποίων 122 μετρικοί τόνοι έχουν φτάσει στον προορισμό τους, κυρίως στην Ανατολική και Βόρεια χώρα όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την επιχειρησιακή του βάση στο Ντνίπρο , στην ανατολική-κεντρική Ουκρανία, ώστε να είναι πιο κοντά στους ανθρώπους με ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές. Η λειτουργία από το Ντνρίπρο, που είναι στρατηγικός κόμβος, εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη, αλλά αυτή η τοποθεσία θα επιτρέψει να κινητοποιηθούν πόροι πιο γρήγορα και να υπάρξει βοήθεια προς τους πιο ευάλωτους ανθρώπους.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες ο ΠΟΥ θα παράσχει 15 γεννήτριες σε νοσοκομεία σε όλη την Ουκρανία που υπάρχει περιορισμένη ή καθόλου παροχή ρεύματος.   Οι γεννήτριες προορίζονται για περιφέρειες στα βόρεια, ανατολικά και νότια, ενώ δύο γεννήτριες έχουν προετοιμαστεί για να φθάσουν στα νοσοκομεία στη Μαριούπολη, όταν αυτό θα είναι εφικτό. Επιπλέον προωθούνται στην Ουκρανία και 20 ασθενοφόρα δύο από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ οι ουκρανικές αρχές θα αποφασίσουν που θα τα στείλουν.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει επίσης τη μεταφορά ασθενών που χρειάζονται ιατρική εκκένωση στην πολωνική μεθοριακή πόλη Κορτσοσβα , όπου η πολωνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει υγειονομική μονάδα για τη θεραπεία έως και 200 ​​ατόμων, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, αξιολογούν ποιος είναι κατάλληλος για εκκένωση στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνονται παιδιά και ενήλικες με καρκίνο, ασθενείς με τραυματισμούς που σχετίζονται με συγκρούσεις και άλλους ασθενείς που δεν μπορούν να νοσηλευτούν στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, περίπου 300 εγκαταστάσεις υγείας βρίσκονται σε περιοχές συγκρούσεων και 1.000 εγκαταστάσεις υγείας βρίσκονται σε αλλαγμένες περιοχές ελέγχου, γεγονός που αφήνει το σύστημα υγείας ευάλωτο σε ζημιές υποδομών και σοβαρές διακοπές σε κρίσιμες υπηρεσίες. Μέχρι χθες είχαν επαληθευθεί 108 περιστατικά  επιθέσεων στην υγειονομική περίθαλψη στην Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 73 άνθρωποι και να τραυματιστούν 51 από τις επιθέσεις.

Στρασβούργο – Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος