ΠΟΥ: Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κήρυξε το τέλος του 14ου ξεσπάσματος του Έμπολα

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κήρυξε σήμερα (4/7) το τέλος της επιδημίας Έμπολα που ξέσπασε πριν από λιγότερο από τρεις μήνες στην Μπαντάκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ισημερινού στα βορειοδυτικά. Ήταν το τρίτο ξέσπασμα στην επαρχία από το 2018 και το 14ο συνολικά στη χώρα.

Με μεγαλύτερη εμπειρία στον έλεγχο του Έμπολα, οι εθνικές ομάδες έκτακτης ανάγκης, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των εταίρων, έλαβαν ταχεία ανταπόκριση αμέσως μετά την κήρυξη της επιδημίας στις 23 Απριλίου, εφαρμόζοντας βασικά μέτρα αντιμετώπισης, όπως δοκιμές, ανίχνευση επαφών, μόλυνση πρόληψη και έλεγχος, θεραπεία και συμμετοχή της κοινότητας. Ο εμβολιασμός – ένα κρίσιμο προστατευτικό μέτρο – ξεκίνησε μόλις τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση της επιδημίας.

Συνολικά, υπήρχαν τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένα πιθανό κρούσμα που όμως πέθαναν. Στο προηγούμενο ξέσπασμα στην επαρχία Ισημερινού που διήρκεσε από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2020, υπήρχαν 130 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 55 θάνατοι.

Η ασθένεια, η οποία προσβάλλει τον άνθρωπο και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, είναι σοβαρή και συχνά θανατηφόρα. Τα ποσοστά θνησιμότητας από κρούσματα κυμαίνονται από 25% έως 90% σε προηγούμενα κρούσματα. Ωστόσο, με την τρέχουσα διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία, οι ασθενείς έχουν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης εάν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και τους δοθεί υποστηρικτική φροντίδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος