ΠΟΥ: Για τους ανεμβολίαστους, δεν άλλαξε τίποτα τα δύο τελευταία χρόνια, για τους εμβολιασμένους, άλλαξαν όλα

Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

 Ένα δισεκατομμύριο εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής στην ευρωπαϊκή περιφέρεια  του ΠΟΥ Ευρώπης των 53 χωρών, σύμφωνα με δήλωση του Περιφερειακού Διευθυντή Χανς Κλούγκε, κάτι που αποτελεί μεγάλο επίτευγμα το οποίο πιστώνεται σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που σώζουν καθημερινά ζωές, ωστόσο όπως διευκρίνισε δεν μπορεί να επικρατήσουν οι ύβρεις, την στιγμή μάλιστα που τα εμβόλια μοιράζονται άνισα.

Σημείωσε πως είναι καθησυχαστικό ότι τα εμβόλια παρέχουν πλέον την απαραίτητη προστασία από σοβαρή νόσο και τον θάνατο στους εμβολιασμένους, κάτι όμως που δεν συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους όπου η πανδημία μαίνεται με καταστροφικές και μερικές φορές θανατηφόρες συνέπειες. «Για τους μη εμβολιασμένους, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε δύο χρόνια, ενώ όλα έχουν αλλάξει για τους εμβολιασμένους», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης. 

Επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη για επείγουσα επιτάχυνση των εμβολιασμών καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που νοσηλεύονται λόγω της COVID-19 και χρειάζονται κρίσιμη περίθαλψη παραμένουν ανεμβολίαστοι. Πολλές μάλιστα χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και ιδίως στην Ευρώπη βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτό δεν έχει οδηγήσει σε εξίσου υψηλά επίπεδα εισαγωγών στο νοσοκομείο πράγμα που τονίζει χωρίς καμία αμφιβολία τα αδιαμφισβήτητα οφέλη των εμβολίων. 

«Τα εμβόλια COVID-19», είπε, «έχουν αναπτυχθεί για να σώσουν ζωές, όχι για να εξαλείψουν τον SARS-CoV-2 και να σταματήσουν τη μετάδοσή του. Ωστόσο, όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται τόσο πιο εύκολο είναι να τεθεί υπό έλεγχο η μετάδοση». 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το ένα τρίτο των πολιτών της περιοχής είναι εμβολιασμένο. Παρ ‘όλα αυτά, για να περιοριστεί η πανδημία, πρέπει να αυξηθεί η προθυμία για εμβολιασμό με στόχο να προσεγγιστεί ένα ποσοστό της τάξεως του 70% ώστε να μπορέσει να περιοριστεί η κρίση. 

Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 64,4% των πολιτών έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Στις χώρες μεσαίου εισοδήματος η κάλυψη είναι σημαντική μειωμένη στο 38,4%,ενώ στις χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος το ποσοστό φτάνει μόλις το 17,5%. 

Η ταχύτητα είναι ο καλύτερος φίλος μας για να βοηθήσει στο κλείσιμο των κενών εμβολιασμού, είναι ένας αγώνας με το χρόνο, γιατί όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να μεταλλαχθεί και να αντιδράσει πιο δυνατά. Τα επόμενα δισεκατομμύρια δόσεις απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση για τη μεγιστοποίηση όλων των μοχλών μας και τη χρήση όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, όχι μόνο για να φέρουμε περισσότερες δόσεις στους ανθρώπους, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι κατανοούν τα οφέλη, εθελοντικά το εμβόλιο και γίνονται πρεσβευτές για εμβολιασμό. δικές τους κοινότητες, κατέληξε ο Χάνς Γλούγκε.   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος