ΠΟΥ για Ρωσία: Θα σώσει ζωές ο διπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά

Ο διπλασιασμός τoυ ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αλκοόλ θα επιτρέψει στη Ρωσία να βάλει φρένο σε ένα 5,4% περιπτώσεων καρκίνου που σχετίζονται με το αλκοόλ ετησίως και παράλληλα να μειώσει τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ κατά 5%. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”.

“Όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο διπλασιασμός των τρεχουσών ειδικών φόρων κατανάλωσης θα επιτύχει τον μέγιστο αθροιστικό αριθμό πιθανών κρουσμάτων καρκίνου που μπορούν να προληφθούν καθώς και θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Στη Ρωσία περισσότερα από 1.400 κρούσματα της νόσου ετησίως, μπορούν να προληφθούν (5, 4% των συνολικών νέων περιπτώσεων) και 725 θάνατοι (5,0% των θανάτων από καρκίνο) », αναφέρει η δημοσίευση.

Έτσι, η Ρωσία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ που θα ωφεληθούν περισσότερο από τον διπλασιασμό των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί περισσότερα από 1.800 κρούσματα της νόσου (10,9% του συνολικού αριθμού νέων κρουσμάτων) και 680 θάνατοι (10,9% των θανάτων από καρκίνο), στη Γερμανία – περισσότερα από 1.250 κρούσματα ασθενειών ( 4,9% των συνολικών νέων κρουσμάτων) και 525 θάνατοι (4,8% των θανάτων από καρκίνο).

Οι συντάκτες της μελέτης οικοδόμησαν ένα μοντέλο που αποτελείται από τρία σενάρια στα οποία οι υπάρχοντες ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά αυξάνονται κατά 20%, 50%και 100%. Τα δεδομένα για τον επιπολασμό του καρκίνου για το 2019 συλλέγονται από 50 από τις 53 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ.

Ανταπόκριση – Μόσχα: Αχχιλέας Πατσούκας

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος