ΠΟΥ για Covid-19: Διπλασιασμός κρουσμάτων και θανάτων σε ανησυχητικό επίπεδο το τελευταίο δίμηνο σε παγκόσμιο επίπεδο

Στρασβούργο/Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Ρεκόρ κρουσμάτων και μολύνσεων καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση τύπου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι αυξάνονται διαρκώς σε ανησυχητικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Δρ. Τένδρος Γκεμπρεγέσους σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά εβδομάδα σχεδόν διπλασιάστηκε τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ ορισμένες χώρες που στο παρελθόν είχαν αποφύγει τη μετάδοση και διασπορά του κορωνοιού τώρα παρατηρούν απότομες αυξήσεις στις λοιμώξεις. Μάλιστα τα στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins δείχνουν ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 138, 5 εκ. κρούσματα, ενώ έχουν σημειωθεί 3,1 εκ. θάνατοι.

Εν αναμονή των πιθανών νέων συστάσεων από την επιτροπή έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της πανδημίας του Π.Ο.Υ που συνήλθε χθες και να αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις την ερχόμενη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Οργανισμού κάλεσε τους πολίτες σε όλες τις χώρες «να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας για τον τερματισμό της πανδημίας», με τους επιστήμονες όμως, «να συνεχίζουν να αξιολογούν την εξέλιξη της πανδημίας, ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα και πιθανές νέες οδηγίες».

Νέα επικίνδυνη μετάλλαξη στην Ινδία;

Εν τω μεταξύ μια νέα παραλλαγή του κορωνοιού που εντοπίστηκε στην Ινδία μπαίνει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Όπως εξήγησε η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας Μαρία βαν Κερκόβε, περιήλθαν σε γνώση του Οργανισμού την περασμένη Δευτέρα πληροφορίες από τις ινδικές αρχές που διεξάγουν ήδη σχετικές μελέτες για την διασπορά μετάλλαξης που εντοπίστηκε στα τέλη του 2020 σε δυο πολιτείες της χώρας, όπου παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Πρόκειται μέχρι στιγμής, όπως εξήγησε η ίδια, για μια παραλλαγή ενδιαφέροντος που παρακολουθείται στενά, η οποία παρουσιάζει δύο μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί και σε άλλες παραλλαγές σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη παραλλαγή παρουσιάζει σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αυξημένη μεταδοτικότητα, παραμένει άγνωστο σε πόσες περιοχές της Ινδίας έχει μεταφερθεί, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι κρούσματα με την ίδια παραλλαγή έχουν εντοπίσει σε χώρες της Νότιας Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

Η αυξημένη μεταδοτικότητα για την οποία ο Π.Ο.Υ αναμένει από την Ινδία επιδημιολογικά και κλινικά στοιχεία έχει ως αποτέλεσμα να καταφεύγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία, αυξάνοντας την πίεση στο υγειονομικό σύστημα, και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να καταγράφουν και αύξηση στους θανάτους.

Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που διερευνώνται για χρήση και σε άλλες περιοχές της υφηλίου, όπως στην Νοτιοανατολική Ασία, ο επικεφαλής διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας Δρ. Μάικ Ράιαν επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής η επιτροπή έκτακτης ανάγκης έχει συστήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να μην χρησιμοποιείται ως προϋπόθεση για τα διεθνή ταξίδια, ωστόσο το ζήτημα συνεχίζει να βρίσκεται υπο εξέταση με το ενδεχόμενο αναθεώρησης κυρίως όσον αφορά τα επιστημονικά και ηθικά δεδομένα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος