ΠΟΥ: 14,9 εκατομμύρια υπερβολικοί θάνατοι σχετίστηκαν με την πανδημία COVID-19 το 2020 και το 2021

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι ο πλήρης αριθμός θανάτων που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία του COVID-19 και που περιγράφεται ως «υπερβολική θνησιμότητα» μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 31ης Δεκεμβρίου 2021 ανέρχεται περίπου στα 14,9 εκατομμύρια.

«Αυτά τα αποθαρρυντικά δεδομένα όχι μόνο υποδεικνύουν τον αντίκτυπο της πανδημίας αλλά και την ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας που μπορούν να διατηρήσουν βασικές υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων συστημάτων πληροφοριών υγείας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος.

Η υπερβολική θνησιμότητα υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων που έχουν σημειωθεί και του αριθμού που θα αναμενόταν ελλείψει της πανδημίας με βάση δεδομένα προηγούμενων ετών.

Η υπερβολική θνησιμότητα περιλαμβάνει θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19 άμεσα (λόγω της νόσου) ή έμμεσα (λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στα συστήματα υγείας και την κοινωνία). Οι θάνατοι που συνδέονται έμμεσα με τον COVID-19 αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις υγείας για τις οποίες οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην πρόληψη και τη θεραπεία επειδή τα συστήματα υγείας ήταν υπερβολικά επιβαρυμένα από την πανδημία.  Ο εκτιμώμενος αριθμός υπερβολικών θανάτων μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τους θανάτους που αποφεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω χαμηλότερων κινδύνων ορισμένων γεγονότων, όπως ατυχήματα με αυτοκίνητα ή επαγγελματικούς τραυματισμούς.

Οι περισσότεροι από τους υπερβολικούς θανάτους (84%) παρατηρούνται στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Περίπου το 68% των υπερβολικών θανάτων συγκεντρώνεται σε μόλις 10 χώρες παγκοσμίως. Οι χώρες μεσαίου εισοδήματος ευθύνονται για το 81% των 14,9 εκατομμυρίων υπερβολικών θανάτων (53% σε χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος και 28% σε χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος) κατά την περίοδο 24 μηνών, με υψηλό και χαμηλό εισόδημα κάθε χώρα αντιπροσωπεύει 15% και 4%, αντίστοιχα.

Οι εκτιμήσεις για μια περίοδο 24 μηνών (2020 και 2021) περιλαμβάνουν ανάλυση της υπερβολικής θνησιμότητας ανά ηλικία και φύλο. Επιβεβαιώνουν ότι ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων ήταν υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες (57% άνδρες, 43% γυναίκες) και υψηλότερος μεταξύ των ηλικιωμένων. Ο απόλυτος αριθμός των υπερβολικών θανάτων επηρεάζεται από το μέγεθος του πληθυσμού. Ο αριθμός των υπερβολικών θανάτων ανά 100.000 δίνει μια πιο αντικειμενική εικόνα της πανδημίας από τα αναφερόμενα δεδομένα θνησιμότητας από τον COVID-19.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος