Πούτιν: Η Ρωσία από τεχνική άποψη είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο

Σύνοψη
  • Δεν υπάρχει σενάριο πυρηνικής σύγκρουσης, όμως η Ρωσία είναι προετοιμασμένη λέει ο Πούτιν
  • Η αποστολή νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα θεωρηθεί επέμβαση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε χθες Τετάρτη τη Δύση ότι από τεχνική άποψη η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο και ότι αν οι ΗΠΑ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία θα θεωρηθεί ως μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 15ης-17ης Μαρτίου, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα του δώσουν άλλα έξι χρόνια στην εξουσία, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο πυρηνικός πόλεμος δεν είναι ένα σενάριο που επείγει και ότι σε τελική ανάλυση δεν βλέπει την ανάγκη για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Πούτιν: Η Ρωσία από τεχνική άποψη είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο
Σίγουρη θεωρείται η επανεκλογή του προέδρου Πούτιν (AP Photo)

«Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι», απάντησε ο επικεφαλής του Κρεμλίνου σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνείδηση ότι εάν αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα σε ρωσικό έδαφος ή στην Ουκρανία, η Ρωσία θα αντιμετώπιζε την κίνηση αυτή ως επέμβαση. «Στις ΗΠΑ υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα της στρατηγικής συγκράτησης», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος, για να προσθέσει ότι δεν νομίζει ότι υπάρχει κάτι που ωθεί προς μια πυρηνική σύγκρουση, όμως η χώρα του είναι έτοιμη για αυτό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962 και ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τη Δύση να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ο απόλυτος υπεύθυνος για τη λήψη απόφασης σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε ότι η χρήση τους ορίζεται από το πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου, το οποίο καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της.

Πούτιν: Η Ρωσία από τεχνική άποψη είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο
Φώτο Αρχείου (Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον πλανήτη, ελέγχοντας πάνω από το 90% των πυρηνικών όπλων όλου του κόσμου.

Καταλήγοντας στη συνέντευξη, ο Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, όμως θα πρέπει να βασιστούν στην πραγματικότητα – και όχι στις επιθυμίες που εκδηλώνονται μετά τη χρήση ψυχοφαρμάκων».

Οι δυτικοί ηγέτες φιλοδοξούν να ηττηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία, όμως μετά από δύο χρόνια πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν σχεδόν το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, υποστηρίζοντας ότι πλέον αποτελούν ρωσικά εδάφη.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος