Πότε εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός για τις πατέντες των εμβολίων κατά της Covid-19

Συμφωνία ανάμεσα στις πλούσιες και τις αναπτυσσόμενες χώρες για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορεί να επιτευχθεί τις «επόμενες εβδομάδες», εκτίμησε  η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.

«Πιστεύουμε πως ένα πεδίο συνεννόησης, ένας λογικός συμβιβασμός μπορεί να εξευρεθεί που θα επέτρεπε στις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση σε μεταφορά τεχνολογίας και στην πνευματική ιδιοκτησία ενθαρρύνοντας παράλληλα την καινοτομία και την έρευνα», δήλωσε η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

«Ελπίζουμε πως θα υπάρξει πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός εγκαίρως μέχρι τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Υπενθύμισε πως στο θέμα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια αντιπαρατίθενται δύο ομάδες χωρών.

Από τη μία πλευρά, «μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, σχεδόν 100 τον αριθμό, που πιστεύουν πως μια άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη ώστε να ενθαρρυνθεί και να υποστηριχθεί η ικανότητα παρασκευής» των εμβολίων σε αυτές, εξήγησε.

Από την άλλη, μια ομάδα «ανεπτυγμένων κυρίως χωρών που πιστεύουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί η πρόσβαση (στα εμβόλια)… και δεν θέλουν να κάνουν κάτι που θα αποθάρρυνε την καινοτομία και την έρευνα και ανάπτυξη επειδή με αυτόν τον τρόπο επινοήθηκαν τα νέα εμβόλια», ανέφερε η διευθύντρια του ΠΟΕ.

«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι η πρόσβαση στα εμβόλια, που περνάει μέσα από δωρεές, από μια διευκόλυνση της διανομής τους, από την ανάγκη να αρθούν στον μέγιστο βαθμό οι περιορισμοί των (εμπορικών) ανταλλαγών και που αναμένεται να επιτρέψει επίσης για τώρα και για το μέλλον τη δημιουργία γραμμών παραγωγής», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

«Είναι η περίπτωση όταν βλέπουμε τι συμβαίνει στη Σενεγάλη, τη Ρουάντα, τη Νότια Αφρική», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Φρανκ Ριστέρ, «στις αναπτυσσόμενες χώρες, η πνευματική ιδιοκτησία δεν πρέπει ποτέ να είναι τροχοπέδη».

«Αν πρέπει –αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης– να διευκολύνουμε περισσότερο την πρόσβαση σε εθελοντικές άδειες εκμετάλλευσης, σε υποχρεωτικές άδειες εκμετάλλευσης που ήδη υπάρχουν, εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε με όσο πιο εποικοδομητικό τρόπο γίνεται», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος