Πορτογαλία: Την προφυλάκιση στενών συνεργατών του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα ζητά η Εισαγγελία της χώρας

Η Γενική Εισαγγελία της Πορτογαλίας ζήτησε χθες την προφυλάκιση του Βίτορ Εσκάρια, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα και του πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου Λασέρδα Ματσάδο στο πλαίσιο της έρευνας για τις υποθέσεις διαφθοράς που συγκλόνισαν τη χώρα και την οδηγούν σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι εισαγγελείς εισηγούνται το μέτρο αυτό εξαιτίας φόβων που εκφράζονται ότι μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να διασαλεύσουν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας πιέζοντας μάρτυρες ή σχεδιάζοντας συντονισμένες στρατηγικές υπεράσπισης κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η υπεράσπιση του Ματσάδο ανακοίνωσε ότι ευελπιστεί ότι η εισαγγελική πρόταση δεν θα γίνει αποδεκτή από τον ανακριτή, ιδιαίτερα υπό το φως της σύγχυσης που καταγγέλλεται ότι υπήρξε κατά τη διάρκεια της μεταγραφής των διαλόγων της τηλεφωνικής επισύνδεσης, ότι δηλαδή δεν γίνεται αναφορά στον επικεφαλής της κυβέρνησης Αντόνιο Κόστα, αλλά στον υπουργό Οικονομίας Αντόνιο Κόστα Σίλβα.

Οι εισαγγελικές αρχές επίσης ζήτησαν την αναστολή άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου της πόλης Σίνες, Νούνο Μασκαρένιας, απαγορεύοντάς του ακόμη και την πρόσβαση στο δημαρχιακό μέγαρο και τις επαφές με τους δημοτικούς υπαλλήλους. Ο αιρετός τοπικός άρχοντας κατηγορείται για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση της κατασκευής ενός κέντρου αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων στα όρια του δήμου του.

Η μεγάλη δικαστική έρευνα στην Πορτογαλία για την παραχώρηση αδειών εξόρυξης λιθίου, παραγωγής πράσινου υδρογόνου και κατασκευής ενός μεγάλου κέντρου ψηφιακών δεδομένων οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών για παθητική και ενεργητική δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος και άσκηση αθέμιτης επιρροής ενάντια σε επιχειρηματίες και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος παραιτήθηκε άμεσα και κατά συνέπεια ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα προκήρυξε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών για τις 10 Μαρτίου του ερχόμενου έτους.

Πηγές: Lusa, Europa Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος