Πορτογαλία: «Σβήνουν» οι ταυρομαχίες χρόνο με τον χρόνο-Ιστορικό χαμηλό των διοργανώσεων  για το 2023

 Ο αριθμός των ταυρομαχιών στην Πορτογαλία κατέγραψε ιστορικό χαμηλό το 2023, ένα ακόμη πλήγμα για μια δραστηριότητα που αργά αργά πεθαίνει και της οποίας το μέλλον δείχνει περισσότερο μια φυσική εξαφάνιση παρά μια κατάργηση, καθώς μετά βίας προκαλεί πολιτική συζήτηση στη χώρα.

Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 166 ταυρομαχίες, οι περισσότερες (124) ταυρομαχίες, ιστορικό ελάχιστο στα μητρώα της Γενικής Επιθεώρησης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων (ΓΕΕΔ).

Ο αριθμός απέχει πολύ από τους αριθμούς στις αρχές του αιώνα, με πτώση περίπου 50% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και αντανακλά ότι, σιγά σιγά, οι θαυμαστές χάνονται.

«Οι άνθρωποι ταυτίζονται περισσότερο με άλλους τύπους παραστάσεων παρά με τις ταυρομαχίες», εξήγησε στην EFE η Paula Pérez, εκπρόσωπος της πλατφόρμας Basta de Touradas (Enough Taurfights), που αγωνίζεται για την κατάργηση αυτών των εορτασμών.

Η Pérez θεώρησε ότι αυτή η απώλεια ενδιαφέροντος οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πληροφορίες για τις ταυρομαχίες χάρη στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα και μπορεί να έχουν μια πιο κριτική αίσθηση.

«Έχουν πρόσβαση στο τι είναι μια πραγματική ταυρομαχία, πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα πριν πάνε στην αρένα ταυρομαχίας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και μετά το σόου», εξήγησε.

Ένα θέαμα που όλο και λιγότερο αρέσει, παρά το γεγονός ότι στην Πορτογαλία, σε αντίθεση με την Ισπανία, απαγορεύεται από το νόμο να σκοτώνεις τον ταύρο στην αρένα ταυρομαχιών, με εξαίρεση δύο πόλεις κατά μήκος των συνόρων που έχουν άδεια επειδή θεωρείται « παράδοση» .

Είναι οι Barrancos, με ταυρομαχίες «ισπανικού τύπου» και το Monsaraz, όπου δεν είναι καν ταυρομάχοι που σκοτώνουν το ζώο, αλλά το δένουν σε μια θέση και ο ίδιος ο πληθυσμός το κάνει με μαχαίρια.

Η αρνητική εικόνα που δίνει για τη χώρα, λόγω της ταλαιπωρίας των ζώων, ακόμη και της έκθεσης ανηλίκων σε ταυρομαχίες – ο ΟΗΕ προειδοποίησε την Πορτογαλία το 2019 για αυτόν τον λόγο – έχει επίσης επηρεάσει την απώλεια ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την Basta.

Το κρατικό κανάλι RTP σταμάτησε να μεταδίδει ταυρομαχίες το 2021 και ο αριθμός των ενεργών θέσεων μειώθηκε.

Από το 2020, δεν διεξάγονται πλέον στην Αλμπουφέιρα, τη μοναδική που έμεινε

ανοιχτή στο Αλγκάρβε, και το πιο εμβληματικό στη χώρα, το Campo Pequeno στη Λισαβόνα, έχει όλο και λιγότερους.

Αυτή η πλατεία είναι περισσότερο προσανατολισμένη στη φιλοξενία συναυλιών και άλλων τύπων παραστάσεων και το 2023 έγιναν μόνο τέσσερις ταυρομαχίες, πολύ μακριά από τις δωδεκάδες μόλις πριν από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με έρευνα που παρήγγειλε η Basta από το Καθολικό Πανεπιστήμιο πριν από τρία χρόνια, το 65% των κατοίκων της Λισαβόνας δεν επιθυμούν ταυρομαχίες στο Campo Pequeno.

Υπάρχει ωστόσο κάποια «αδιαφορία» για τις ταυρομαχίες και μικρή κινητοποίηση μεταξύ του πληθυσμού.

Το ίδιο συμβαίνει και σε πολιτικό επίπεδο, αφού στην Πορτογαλία οι ταυρομαχίες δεν είναι ιδεολογικό ζήτημα και δεν υπάρχουν ισχυρές θέσεις μεταξύ των μεγάλων κομμάτων.

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως το φιλοζωϊκο PAN, το οποίο ζητά την κατάργηση τους και έχει παρουσιάσει διαφορετικές προτάσεις κατά των ταυρομαχιών, ή στον αντίποδα  ο ακροδεξιός Chega, ο οποίος ανέπτυξε πέρυσι ένα σχέδιο για να τα μεταδώσει ξανά το RTP που απορρίφθηκε από τη Βουλή.

Οι ακτιβιστές των φιλοζωϊκών δεν έχουν πολλές ελπίδες ότι, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, θα διαταχθεί η κατάργηση και καταγγέλλουν ότι η δημόσια χρηματοδότηση που παρέχεται από τα δημοτικά συμβούλια συμβάλλει στην επιβίωση των ταυρομαχιών. Το 2020, μια λαϊκή πρωτοβουλία που υποστηρίχθηκε από πολλά μικρά κόμματα για να τερματιστεί αυτή η δημόσια υποστήριξη δεν ευδοκίμησε επίσης στο Κοινοβούλιο.

«Όσο συνεχίζεται η δημόσια χρηματοδότηση, θα συνεχίσουν να συνδέονται με αυτόν τον  «θεσμό» και θα προσπαθούν να τον κάνουν να επιβιώσει», είπε η Pérez.

Πηγή: EFE 

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος