Πορτογαλία: Η υπουργός Υγείας αποκάλυψε πώς κατάφερε η χώρα να ξεπεράσει το 86% του εμβολιασμού

Με περισσότερο από το 86% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο, η Πορτογαλία κατάφερε να πετύχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά και ταυτόχρονα να έχει εξασφαλίσει μία επαρκή εμβολιαστική θωράκιση της κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια του τεχνολογικού συνεδρίου, Web Summit, που γίνεται στη Λισαβόνα, η πορτογαλική υπουργός Υγείας, Marta Temido, δήλωσε: «Το ότι η Πορτογαλία είναι η πιο εμβολιασμένη χώρα κατά του Covid-19 στον κόσμο είναι αποτέλεσμα της κοινωνίας μας και όχι του Υπουργείου Υγείας ή ενός και μόνο ανθρώπου». Η αυτονόητη ωριμότητα της πορτογαλικής κοινωνίας συνδυάστηκε με την αξιοποίηση από τη χώρα των στοιχείων των διεθνών φορέων υγείας αλλά και τον «δανεισμό» τεχνογνωσίας από επαγγελματίες της υγείας από άλλες χώρες.

Στη σύνοδο κορυφής της τεχνολογίας στη Λισαβόνα, ο υπουργός τόνισε ότι τώρα «το πρώτο βήμα είναι να μην ξεχνάμε τα διδάγματα». “Η πρόληψη είναι το κλειδί για την παρατήρηση του μέλλοντος: θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις λοιμώξεις, την εξέλιξη των μεταλλάξεων του ιού και ελέγχοντας την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Πριν από λίγες ημέρες, αγγίξαμε το 86% του πληθυσμού που εμβολιάστηκε και τώρα συνδυάζουμε το εμβόλιο της γρίπης με αναμνηστικό του κορονοϊού, διατηρώντας παράλληλα σε ισχύ προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση μασκών», σημείωσε.

Η Marta Temido υπογράμμισε την εξαιρετική δουλειά των επαγγελματιών υγείας, εκφράζοντας τον «τεράστιο σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της». “Τώρα πρέπει να τους καλύψουμε και να τους διατηρήσουμε στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Τους χρειαζόμαστε γιατί είναι η ραχοκοκαλιά της υγειονομικής περίθαλψης”.

Η εθνική και διεθνής συνεργασία ήταν ένα άλλο βασικό σημείο στο έργο που πραγματοποιήθηκε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο υπουργός σημείωσε τη χρησιμότητα, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, φορέων όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

“Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Πορτογαλία κατείχε την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε μια δύσκολη αρχή της χρονιάς και η βοήθεια αυτών των φορέων ήταν σημαντική. Στη συνέχεια καλωσορίσαμε επαγγελματίες υγείας από άλλες χώρες και το αίσθημα αλληλεγγύης ήταν πολύ σημαντικό», είπε.

Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του OPEN ο επικεφαλής εμβολιασμών της Πορτογαλίας Henrique Gouveia e Melo τόνισε ότι «ήταν ένας συνδυασμός από παράγοντες. Πολεμήσαμε μια παράδοση αντιεμβολιασμού. Κινηθήκαμε σε 3 κρίσιμα σημεία. Με μια καλή οργάνωση πείσαμε τον κόσμο να εμβολιαστεί αλλά είχε και ο κόσμος την συνείδηση να μην δημιουργεί προβλήματα στον εμβολιασμό. Οι Πορτογάλοι άκουσαν τη γλώσσα των πλεονεκτημάτων του εμβολιασμού. Κάναμε την αναλογία ενός πολέμου. Από τη μία πλευρά είναι ο ιός και από την άλλη ο λαός που πρέπει να προστατευτεί. Η συμβουλή που θα δίναμε στην ελληνική κυβέρνηση είναι να εξηγήσει ότι υπάρχουν 2 δρόμοι. Ο δρόμος του μη εμβολιασμού είναι πολύ επικίνδυνος. Ο άλλος δρόμος είναι ασφαλής και επιστημονικός. Στον δρόμο του μη εμβολιασμού πεθαίνει 1 στους 50 ανθρώπους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος