Πορτογαλία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού Λουίς Μοντενέγκρο

Σύνοψη
  • Εν αμφιβόλω η πολιτική σταθερότητα σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.
  • Ανησυχητική αύξηση της επιρροής της ακροδεξιάς μετά τις πρόσφατες εκλογές - Τετραπλασίασε τις δυνάμεις της.

Ορκίστηκε χθες στην Πορτογαλία η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο, εν μέσω αμφιβολιών για το αν θα μπορέσει να μακροημερεύσει, καθώς αντιμετωπίζει το πλέον κατακερματισμένο κοινοβούλιο των τελευταίων 50 χρόνων, από την πτώση της δικτατορίας Σαλαζάρ.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Μοντενέγκρο κέρδισε με μικρή διαφορά τις εκλογές της 10ης Μαρτίου έναντι του απερχόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μοντενέγκρο δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας της και υποσχέθηκε να ενεργήσει με «ταπεινότητα, πατριωτικό πνεύμα και διάθεση για διάλογο», ενώ ζήτησε ανάλογη στάση και από την αντιπολίτευση.

Πορτογαλία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού Λουίς Μοντενέγκρο
Ο πρωθυπουργός Luis Montenegro στο βήμα, μετά την ορκωμοσία του ενώπιον του Πορτογάλου προέδρου Marcelo Rebel de Sousa (AP Photo/Armando Franca)

Με μόλις 80 βουλευτές σε μια Βουλή 230 εδρών, η νέα κυβέρνηση θα χρειάζεται την υποστήριξη είτε του ακροδεξιού κόμματος «Αρκετά», το οποίο στις πρόσφατες εκλογές τετραπλασίασε την κοινοβουλευτική του παρουσία με 50 βουλευτές πλέον, είτε του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με 78 έδρες, για να μπορεί να περάσει τους νόμους της.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι προοπτικές είναι δυσοίωνες για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση διαθέτει μια από τις μικρότερες σχετικές πλειοψηφίες στα χρόνια της δημοκρατίας και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τη σκληρή αντιπολίτευση από μια ενισχυμένη ακροδεξιά.

Το «Αρκετά», ένα ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα του οποίου η γρήγορη άνοδος αντανακλά την πολιτική κλίση προς τον δεξιό λαϊκισμό σε όλη την Ευρώπη, έχει απαιτήσει κυβερνητικό ρόλο ή μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη Δημοκρατική Συμμαχία για να υποστηρίξει την κυβέρνηση, όμως ο Μοντενέγκρο έχει επανειλημμένα αρνηθεί να διαπραγματευτεί.

Πορτογαλία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού Λουίς Μοντενέγκρο
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Ana Brigida)

Η επισφαλής θέση του Μοντενέγκρο φάνηκε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το «Αρκετά» απέρριψε τον υποψήφιο που πρότεινε ο κυβερνητικός συνασπισμός για πρόεδρο του κοινοβουλίου, ο οποίος τελικά εξελέγη με τη βοήθεια των Σοσιαλιστών. Όμως το Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια στοχευμένη υποστήριξη μόνο για αυτήν την περίπτωση, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Στις προεκλογικές του εξαγγελίες, ο Μοντενέγκρο είχε υποσχεθεί μειώσεις φόρων για οικογένειες και εταιρείες, υψηλότερες συντάξεις και αυξήσεις μισθών στους αστυνομικούς, τους δασκάλους και τους γιατρούς. Ενδεχομένως να μπορέσει να προωθήσει ορισμένα από αυτά τα μέτρα με τη στήριξη μέρους της αντιπολίτευσης, όμως η μεγάλη του δοκιμασία θα είναι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2025, καθώς και στο παρελθόν η αποτυχία συμφωνίας για τον προϋπολογισμό είχε πολλές φορές σαν αποτέλεσμα τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Πορτογαλία.

Εντούτοις, μια ενδεχόμενη συμφωνία με τους Σοσιαλιστές για τον προϋπολογισμό ενέχει κινδύνους επισημαίνουν αρκετοί πολιτικοί επιστήμονες, αφού μια συμμαχία μεταξύ κεντροδεξιών και σοσιαλιστών θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή του «Αρκετά» σε μελλοντικές εκλογές, ως ο μοναδικός αντιπολιτευτικός πόλος.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος