Πορτογαλία: Οικονομική αποζημίωση για ανήλικους-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς ανακοίνωσε η Καθολική Εκκλησία

Σύνοψη
  • Το ποσό της αποζημίωσης θα οριστεί κατά περίπτωση.
  • Τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από κληρικούς τις τελευταίες 7 δεκαετίες.

Η Καθολική Εκκλησία της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες ότι θα αποζημιώσει οικονομικά τους ανήλικους που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης εντός ων κόλπων της Εκκλησίας, προσδιορίζοντας κατά περίπτωση τα ποσά που θα καταβληθούν.

Μέλη της Συνόδου των Επισκόπων της Πορτογαλίας όλη αυτή την εβδομάδα συναντώνται στο Ιερό της Φάτιμα της κεντρικής Πορτογαλία για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και τις αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 2023, μια πορτογαλική επιτροπή χρηματοδοτούμενη από την Εκκλησία διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από κληρικούς -κυρίως ιερείς- σε χρονικό διάστημα 70 ετών.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους ήταν η «κορυφή του παγόβουνου» και ο επικεφαλής της επιτροπής Πέδρο Στρεχτ επεσήμανε ότι περισσότεροι από 100 ιερείς που ήταν ύποπτοι για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών παρέμειναν ενεργοί στους κόλπους της Εκκλησίας.

Παρότι στη συνέχεια η Πορτογαλική Εκκλησία ανακοίνωσε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, αυτά δεν ικανοποίησαν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που ζητούσε πιο ριζοσπαστικές ενέργειες.

Ο επικεφαλής της Συνόδου, επίσκοπος Χοσέ Ορνέλας, ανέφερε ότι το εκκλησιαστικό όργανο ενέκρινε ομόφωνα τη χορήγηση αποζημίωσης. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αν και έγινε γνωστό ότι ήδη 21 άτομα έχουν ζητήσει αποζημίωση.

Αφού συγκεντρωθούν οι αιτήσεις, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα καθορίσει το ποσό που θα δοθεί σε κάθε θύμα, εξήγησε ο Ορνέλας, που διευκρίνισε ότι δεν έχει οριστεί μέγιστο ποσό και σε κάθε περίπτωση θα ληφθεί υπόψη η σοβαρότητα των υποθέσεων.

Ο Αντόνιο Γκρόσο, συνιδρυτής της ομάδας θυμάτων που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση στην Εκκλησία «Σιωπηλή Καρδιά», δέχτηκε με προβληματισμό την προσέγγιση της πορτογαλικής Καθολικής Εκκλησίας στο ζήτημα.

«Δεν ξέρω τι είδους μεζούρα θα χρησιμοποιήσουν για να μετρήσουν την ταλαιπωρία των ανθρώπων, οι οποίοι θα πρέπει να πουν ξανά τις ιστορίες τους για να δουν αν αξίζουν περισσότερα ή λιγότερα σεντς», είπε δηκτικά στο πρακτορείο Reuters, υποστηρίζοντας ότι όλα τα θύματα πρέπει να λάβουν το ίδιο ποσό.

Επίσης, ο Γκρόσο θεωρεί ότι το σωστό είναι να αναλάβει η Εκκλησία την πρωτοβουλία για την επικοινωνία με τα θύματα, αντί να περιμένει από αυτά να ζητήσουν αποζημίωση. «Δεν είμαστε επαίτες», τονίζει καταλήγοντας.

Σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης έχουν συγκλονίσει την Καθολική Εκκλησία όχι μόνο στην Πορτογαλία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος