Ποντίφικας Φραγκίσκος: Να σιγήσουν τα όπλα! Όποιος κάνει πόλεμο ξεχνά την ανθρωπιά

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μόλις μετά τη σημερινή προσευχή Angelus στην Αγία Έδρα, ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Τις τελευταίες μέρες έχουμε συγκλονιστεί από κάτι τραγικό: τον πόλεμο. Έχουμε προσευχηθεί πολλές φορές για να μην ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος. Και δεν σταματάμε να προσευχόμαστε, αντίθετα παρακαλούμε τον Θεό πιο έντονα. Για το λόγο αυτό, ανανεώνω την πρόσκλησή μου προς όλους για τις 2 Μαρτίου, Τετάρτη των Τεφρών, μια ημέρα προσευχής και νηστείας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Μια μέρα για να είμαστε κοντά στα δεινά του Ουκρανικού λαού, να νιώσουμε όλοι αδέρφια και να εκλιπαρούμε τον Θεό για το τέλος του πολέμου. 

Όποιος κάνει πόλεμο ξεχνά την ανθρωπιά. (ο πόλεμος) δεν ξεκινά από τον λαό, δεν κοιτάζει τη συγκεκριμένη ζωή του λαού, αλλά θέτει πάνω από όλα τα συμφέροντα και την εξουσία. Εμπιστεύεται τον εαυτό του στη διαβολική και διεστραμμένη λογική των όπλων, που είναι η πιο απομακρυσμένη από το θέλημα του Θεού, και απομακρύνεται από τους απλούς ανθρώπους οι οποίοι θέλουν ειρήνη.

Σε κάθε σύγκρουση (οι απλοί άνθρωποι) είναι τα πραγματικά θύματα, που πληρώνουν τις ανοησίες του πολέμου στο πετσί τους. Σκέφτομαι τους ηλικιωμένους, αυτούς που αναζητούν καταφύγιο αυτές τις ώρες, τις μητέρες που φεύγουν με τα παιδιά τους… Είναι αδέρφια για τα οποία είναι επείγον να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και πρέπει να τους καλωσορίσουμε. 

Με κατασπαραγμένη την καρδιά με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία – και ας μην ξεχνάμε τους πολέμους σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Υεμένη, τη Συρία, την Αιθιοπία… – Επαναλαμβάνω: να σιγήσουν τα όπλα! Ο Θεός στέκεται με τους ειρηνοποιούς, όχι με αυτούς που χρησιμοποιούν βία. Γιατί όσοι αγαπούν την ειρήνη, όπως αναφέρει το Ιταλικό Σύνταγμα, “αποκηρύσσουν τον πόλεμο ως όργανο προσβολής της ελευθερίας των άλλων λαών και ως μέσο επίλυσης διεθνών διαφορών” (άρθρο 11).

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Ποντίφικας αντίκρυσε και πολλές Ουκρανικές σημαίες, και χαιρέτησε το πλήθος λέγοντας “Δόξα τον Ιησού Χριστό!” στα Ουκρανικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος