Πολυήμερη περιοδεία Σολτς σε Άπω Ανατολή – Ειρηνικό: «Θέλουμε ενίσχυση των σχέσεων με την περιοχή σας»

Array

Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επιδιώκει τη στενότερη οικονομική συνεργασία με τις χώρες της Άπω Ανατολής και του Ειρηνικού. «Η γεωγραφική περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι πολύ περισσότερα από την Κίνα», είπε ο Σολτς τη Δευτέρα (15/11) σε γερμανικό επιχειρηματικό συνέδριο στη Σιγκαπούρη. Το μήνυμα του είναι: «Η Γερμανία θα ήθελε να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις με την περιοχή σας».

Ο καγκελάριος πραγματοποιεί τετραήμερη περιοδεία σε χώρες της Άπω Ανατολής – το μεγαλύτερο μέχρι τώρα ταξίδι της θητείας του. Πριν από τη Σιγκαπούρη είχε επισκεφθεί χθες το Βιετνάμ, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας θα μεταβεί στο Μπαλί για τη σύνοδο κορυφής των χωρών της ομάδας G20 στο νησί της Ινδονησίας.

Ο γερμανός καγκελάριος επισήμανε και στη Σιγκαπούρη ότι δεν στοχεύει στην απομόνωση της Κίνας. «Είμαστε κατά της αποσύνδεσης της Κίνας από την παγκόσμια οικονομία», είπε. Είναι βαθιά πεπεισμένος ότι η παγκοσμιοποίηση έχει φέρει πολλές προόδους και έχει συμβάλει στην ευημερία του κόσμου. Ωστόσο, το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κατέστησε σαφές, πόσο είχε αλλάξει η χώρα τα τελευταία πέντε – δέκα χρόνια. «Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στην πολιτική και οικονομική μας προσέγγιση», είπε ο Σολτς. Φυσικά, η Κίνα παραμένει ένας σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος. «Αλλά για ένα ταγκό χρειάζεσαι πάντα δύο».

Στην στρατηγική εθνικής ασφάλειας που καταρτίζει αυτό το διάστημα η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη η μείωση των μονόπλευρων εξαρτήσεων από ορισμένες πρώτες ύλες και σημαντικές τεχνολογίες. Οι εμπορικές σχέσεις θα πρέπει να διευρυνθούν, προκειμένου να διασφαλιστούν ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού,.

Στην ομιλία του στη Σιγκαπούρη, ο Σολτς αναφέρθηκε επίσης στις παγκόσμιες επιπτώσεις του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. «Η εντατικοποίηση της συνεργασίας μας είναι ζωτικής σημασίας, γιατί όλοι νιώθουμε το γεωπολιτικό έδαφος να μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας». Ο πόλεμος αυτός απειλεί την παγκόσμια τάξη ειρήνης. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό, να μην αφήσουμε τον Πούτιν να πετύχει τους ιμπεριαλιστικούς του στόχους», είπε ο Σολτς.

Ταυτόχρονα, ο γερμανός καγκελάριος κάλεσε την Κίνα να ανοίξει περαιτέρω την οικονομία της. «Απαιτούμε πραγματική πρόσβαση στην αγορά, την ανάπτυξη οικονομίας της αγοράς, τον σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας και δίκαιες επενδυτικές συνθήκες για τις εταιρείες που επενδύουν στην Κίνα», τόνισε ο Σολτς τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λονγκ.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος