Πόλος έλξης τουριστών η έκρηξη του ηφαιστείου της Λα Πάλμα – Οι πρώτες αποζημιώσεις σε δέκα ημέρες

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Η Κοινοπραξία Ασφαλιστικών Εταιριών είναι αυτή που θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες σπιτιών και αυτοκινήτων που καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς από την λάβα του ηφαιστείου στην Κούμπρε Βιέχα του νησιού Λα Πάλμα στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Περίπου 130 σπίτια γειτονικών οικισμών καλύφθηκαν από την λάβα του εκτοξεύει μέσα από 8 ρωγμές του από την Κυριακή το ηφαίστειο της Λα Πάλμα. Είναι άγνωστος μέχρι τώρα ο αριθμός των αυτοκινήτων που έχουν καταστραφεί αλλά οι ιδιοκτήτες τους θα αποζημιωθούν στο ακέραιο από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Ούτως ή άλλως είναι υποχρεωτική η ασφάλεια σπιτιών και αυτοκινήτων αν και ακόμα υπάρχουν περιπτώσεις μη ασφαλισμένων κατοικιών. Σ αυτές τις περιπτώσεις είναι η Πολιτεία που ενισχύει τους ιδιοκτήτες.

Ήδη οι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν τις ανάλογες αιτήσεις προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα. Όπως υποστηρίζει η Κοινοπραξία τους σε δέκα ημέρες θα αρχίσει η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων οι οποίες θα ολοκληρωθούν το αργότερο σε τρεις μήνες.

Άγνωστες παραμένουν ακόμα οι ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία που αποτελούν βασικές πηγές εσόδων για την οικονομία του νησιού που αποτελεί έναν από τους βασικούς παραγωγούς μπανάνας λόγω του τροπικού της κλίματος.

Στην περίπτωση αυτή και αν δεν αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρίες θα είναι το υπουργείο Γεωργίας αυτό που θα αναλάβει το κόστος επισημαίνουν πηγές του. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3.000 εκτάρια καλλιέργειας μπανάνας και αμπελιών κάνουν την Λα Πάλμα το δεύτερο νησί σε παραγωγή – μετά την επίσης ηφαιστειογενή Τενερίφη.

Ο Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος βρίσκεται ακόμα στην Λα Πάλμα από την Κυριακή το βράδυ παρακολούθησε την εντυπωσιακή πορεία της λάβας προς την θάλασσα η οποία προχωρούσε με ταχύτητα 300 χιλ/ώρα και είχε ύψος τουλάχιστον 20 μέτρων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η λάβα που ξεπερνά σε θερμοκρασία τους 1.000 βαθμούς Κελσίου όταν φθάσει στην θάλασσα θα στερεοποιηθεί, γεγονός που θα προκαλέσει την αύξηση της έκτασης του νησιού. Άλλωστε κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε διπλανά νησιά όπως Ελ Γιέρο.

Από το υπουργείο Τουρισμού επισημαίνουν ότι ένα τόσο εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών που ενδιαφέρονται για τον ηφαιστειογενή τουρισμό όπως αντίστοιχα γίνεται στην Ισλανδία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος