Πολωνός πρωθυπουργός: Δεν θα κλείσουμε το λιγνιτωρυχείο Turow, παρά τις δικαστικές αποφάσεις

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι (Mateusz Morawiecki) υποσχέθηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην κλείσει το λιγνιτωρυχείο Turow, το οποίο έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Πολωνίας και Τσεχίας, παρά τις δικαστικές εντολές για αναστολή της εξόρυξης λιγνίτη.

Με απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της Βαρσοβίας ανέστειλε την απόφαση να επιτραπεί η παράταση της παραχώρησης για την εκμετάλλευση λιγνίτη στο Turów επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο περιβάλλον, όπως ανακοινώθηκε από το Frank Bold Foundation, την Greenpeace και EKO-UNIA Environmental Association, αναφέρει το Euractive.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι παρέμεινε ανένδοτος, παρά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να κλείσει το ορυχείο».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά μέχρι το 2040». Κανένα δικαστήριο, ούτε οι Βρυξέλλες ούτε η Βαρσοβία, δεν θα μας υπαγορεύσει τι σημαίνει αυτό το ορυχείο για την πολωνική ενεργειακή ασφάλεια, για την ασφάλεια των πολωνικών οικογενειών», είπε ο Μοραβιέτσκι στην Bogatjina, όπου βρίσκεται το ορυχείο.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην Πολωνία ημερήσιο πρόστιμο 500.000 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν αναστέλλει τις εργασίες στο ορυχείο.

Αν και αργότερα απέσυρε τη νομική έφεσή της, η Τσεχική Δημοκρατία, της οποίας τα σύνορα βρίσκονται κοντά στο ορυχείο, υπέβαλε νέα μήνυση, επικαλούμενη τις επιβλαβείς επιπτώσεις του ορυχείου στο περιβάλλον, ιδιαίτερα στον αέρα και τα υπόγεια ύδατα στην περιοχή Liberec.

Τον Φεβρουάριο του 2022, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ του Μοραβιέτσκι και του Τσέχου συναδέλφου του Πετρ Φιάλα (Petr Fijala), σύμφωνα με την οποία η Βαρσοβία κατέβαλε στην Πράγα 45 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τη ζημιά και στη συνέχεια η Τσεχική Δημοκρατία απέσυρε την αγωγή της ενώπιον του δικαστηρίου της ΕΕ, μετέδωσε το Tanjug.

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Politika.rs 08.06.2023. 11:20

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος