Πολωνία: Στα 2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από την Ουκρανία (video)

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου. Πρόκειται κυρίως γυναίκες και παιδιά. H απεσταλμένη της ΕΡΤ, στο Πσεμίζ, Κάτια Αντωνιάδη βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας και μεταφέρει την εικόνα, με «γυναικόπαιδα από χωρισμένες από τον πόλεμο οικογένειες να συρρέουν». Απρόοπτο ήταν χθες το πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας, που προκάλεσε διακοπή στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αν αυτός ο αριθμός συγκριθεί με τον επίσημο απολογισμό του συνόλου των Ουκρανών προσφύγων, αυτό σημαίνει ότι δύο στους τρεις πρόσφυγες εισήλθαν στην Πολωνία. Πολλοί από αυτούς όμως θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη ή τον Καναδά.

«Σήμερα, 18 Μαρτίου, στις 09:00 (τοπική ώρα) ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες με παιδιά. Οι συνοριοφύλακες είναι οι πρώτοι Πολωνοί που τους βοηθούν αφού περάσουν τα σύνορα», επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή της στο Twitter η συνοριοφυλακή της Πολωνίας.

Τις τελευταίες ημέρες οι πολωνικές αρχές παρατήρησαν μια μικρή πτώση στον αριθμό των νέων προσφύγων, ενώ εκφράζουν φόβους για νέες ροές αφού εντείνεται ο βομβαρδισμός της πόλης Λβιβ, στα δυτικά, 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία.

Συνολικά περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες είναι Ουκρανοί πολίτες, όμως περίπου 162.000 πολίτες άλλων χωρών έχουν επίσης φύγει από την Ουκρανία, επεσήμανε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Η κοινωνία της Πολωνίας έχει υποδεχθεί θερμά τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Από την Τετάρτη οι Ουκρανοί μπορούν να καταγράφονται επισήμως στις κοινότητες όπου διαμένουν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και να σχολικής εκπαίδευσης για τα παιδιά τους.

Αγγελος Μισιρλής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος