Πολωνία: Σε μία στις τρεις υποθέσεις παιδεραστίας εμπλέκονται ιερείς – Στο 35% οι δράστες είναι συγγενείς των θυμάτων

Στην εξέταση περισσοτέρων από 300 περιπτώσεων παιδεραστίας προχώρησαν οι πολωνικές Αρχές, που κατάληξαν στο ότι, την τετραετία 2017 – 2020 στο ένα τρίτο των υποθέσεων εμπλέκονται ιερείς.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη έκθεσή της που παρουσιάστηκε στον Τύπο και αφορά συνολικά 345 υποθέσεις, η αρμόδια Κρατική Επιτροπή για την παιδεραστία, σημειώνει ότι χειρίζεται 100 υποθέσεις στις οποίες ένα μέλος του κλήρου καταγγέλθηκε ως δράστης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου κάτω των 15 ετών.

Αναφορικά με τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται κληρικοί, η Επιτροπή υπέβαλε στις εισαγγελικές αρχές 55 αιτήματα για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Εξ αυτών, τα 36 αφορούν την παράλειψη αναφοράς κάποιου αδικήματος στις αρμόδιες αρχές.

Γενικότερα, στο 35% των περιπτώσεων, οι δράστες είναι μέλη της οικογένειας του θύματος.

Η συγκροτηθείσα το 2019 επιτροπή, έκανε επίσης μια σειρά συστάσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίες αλλά και να προστατευθούν αποτελεσματικότερα τα θύματα.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα, εξέφρασε τη λύπη της επειδή μέχρι τώρα και παρά τα αιτήματά της δεν έχει λάβει από την Εκκλησία τα τεκμήρια που ζητά για ορισμένες υποθέσεις παιδεραστίας. «Μέχρι τώρα λάβαμε πολλές φορές τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει βούληση συνεργασίας (σ.σ. εκ μέρους της Εκκλησίας), είμαστε ικανοποιημένοι για αυτό, αλλά δεν έχουμε δει ακόμη να υλοποιείται αυτή η διαβεβαίωση», είπε ο πρόεδρός της, Μπλάζεϊ Κμιέτσιακ.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποκάλυψε, στη δική της έκθεση, ότι από το 2018 έχει δεχτεί εκατοντάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από κληρικούς.

Βάσει αυτής της έκθεσης, από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι τα τέλη του 2020 είχαν καταγγελθεί στην Εκκλησία 368 τέτοια αδικήματα, που διαπράχθηκαν από το 1958 και μετά. Από αυτές τις καταγγελίες, το 39% θεωρήθηκαν βάσιμες, 10% απορρίφθηκαν και περίπου 51% ερευνώνται ακόμη.

Πάντως, σε μια παλαιότερη έκθεση της Εκκλησίας αναφερόταν ότι περίπου 400 μέλη του κλήρου κακοποίησαν παιδιά και ανηλίκους μεταξύ 1990-2018.

Τα τελευταία χρόνια η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Πολωνίας συγκλονίζεται από αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ιδίως αφότου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Μην το πεις σε κανέναν» του δημοσιογράφους Τόμας Σεκιέλσκι. Από πέρσι, το Βατικανό έχει επιβάλει κυρώσεις σε οκτώ Πολωνούς επισκόπους επειδή συγκάλυψαν αδικήματα παιδεραστίας με δράστες μέλη του κλήρου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος