Πολωνία: Προτεραιότητα της στην προεδρία της Ε.Ε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και την Ουκρανία

Η μελλοντική πολωνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέση που θα αναλάβει το πρώτο εξάμηνο του 2025, θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, αναφέρει το DPA. .

«Θα πρέπει να διοργανώσουμε δύο ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής στην Πολωνία για να τονίσουμε τα πιο σημαντικά στοιχεία της ανάπτυξης της Ευρώπης για το μέλλον», είπε ο Ντούντα σε ομιλία του για τον εορτασμό της 20ής επετείου από την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ.

Διευκρίνισε ότι η πρώτη σύνοδος θα επικεντρωθεί στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και η δεύτερη θα είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μιας χώρας που δέχτηκε αδικαιολόγητη και απρόκλητη επίθεση από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.

Έντονος υποστηρικτής του Κιέβου, η Πολωνία θέλει να δει πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ο Αντρέι Ντούντα είναι κοντά στο Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), το οποίο ηγήθηκε της πολωνικής κυβέρνησης μέχρι τις περσινές εκλογές. Ο κεντρώος Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έγινε πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο. H χώρα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε από το 2004.

“Η παρουσία μας στην ΕΕ συνέβαλε στη δυναμική ανάπτυξη της Πολωνίας τα τελευταία 20 χρόνια με τρόπο που δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί», δήλωσε ο Ντούντα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος