Πολωνία: Ισπανός δημοσιογράφος εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών, κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Ο Πάμπλο Γκονζάλες, ένας ανεξάρτητος Ισπανός δημοσιογράφος που εργάστηκε για πολλά μέσα ενημέρωσης, εκτίει δύο χρόνια ποινή προληπτικής κράτησης στην Πολωνία, κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, χωρίς όμως να έχει απαγγελθεί κατηγορία στο δικαστήριο. Η τελευταία φορά που παρατάθηκε η προσωρινή του κράτηση, η όγδοη, στη σειρά ήταν στις 15 Φεβρουαρίου.

Πριν από μια εβδομάδα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, José Manuel Albares, υπενθύμισε για άλλη μια φορά στον Πολωνό ομόλογό του την «ανάγκη να έχει μια προφορική δίκη το συντομότερο δυνατό».


Ο González, γιος Ρώσου και Ισπανίδας μητέρας και εγγονός ενός από τα «παιδιά του πολέμου» (Ισπανοί που μεταφέρθηκαν στην ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου) συνελήφθη στο Przemysl, 13 χιλιόμετρα από τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, δύο ημέρες μετά την αρχή της ρωσικής εισβολής. Συνελήφθη ενώ κάλυπτε την άφιξη Ουκρανών προσφύγων ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος και συνεργαζόταν μεταξύ άλλων με την εφημερίδα Público.


Το Υπουργείο Ειδικών Υπηρεσιών (η πολωνική υπηρεσία πληροφοριών) κατηγόρησε τον González, γεννημένο στη Ρωσία και κάτοικο της Guernika με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, ότι είναι πράκτορας της Διεύθυνσης Πληροφοριών των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι πολωνικές αρχές δεν έχουν ακόμη παράσχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
Ο Διαμεσολαβητής, Ángel Gabilondo, έγραψε στον Πολωνό ομόλογό του, Marcin Wiacek, για να ρωτήσει σχετικά με την κατάσταση του πληροφοριοδότη.


Τον Ιούλιο του 2023, μια ομάδα δημοσιογράφων από τη Χώρα των Βάσκων και τη Μαδρίτη απαίτησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με άλλες οργανώσεις και ομάδες, την απελευθέρωση του González.
«Δεν μπορούν να τον κρατήσουν φυλακισμένο επ’ αόριστον χωρίς να του παρουσιάσουν κατηγορίες”, είπε στο RTVE.es ο Αλφόνσο Μπαουλούζ, πρόεδρος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) στην Ισπανία, σχετικά με τα δύο χρόνια φυλάκισης. Ο Μπαουλούζ καταγγέλλει τη «σκληρότητα στη φυλακή» προς τον Γκονζάλες και ζητά να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας και να γίνει «μια δίκη με όλες τις εγγυήσεις».


Ο πρόεδρος της RSF-Ισπανίας ελπίζει επίσης ότι η νέα πολωνική κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη κατανόηση από την προηγούμενη (του ακροδεξιού Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης) και θα ανταποκριθεί σε αυτά τα αιτήματα. «Πριν από την κατάσταση του Γκονζάλες, είχε καταγγελθεί η απόλυτη έλλειψη σεβασμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και του έργου των μέσων ενημέρωσης της προηγούμενης κυβέρνησης», εξηγεί.


Ο Agustín Yanel, γενικός γραμματέας της Ισπανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσιογράφων (FESP), μιας οργάνωσης που είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (FEP) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (FIP), ζητά επίσης τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.


“Ζητάμε από το πολωνικό δικαστικό σύστημα να προσδιορίσει ποιες κατηγορίες έχει εναντίον του Πάμπλο Γκονζάλες. – διαβεβαιώνει το RTVE – Τον συνέλαβαν με τη γενική κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας, αλλά δεν είπαν για ποια συγκεκριμένα εγκλήματα τον κατηγορούν, ο δικηγόρος μπορεί να προετοιμάσει την υπεράσπισή του».
Ο Yanel εξηγεί ότι αρκετοί οργανισμοί ζήτησαν από την ισπανική κυβέρνηση να επωφεληθεί από την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ για να «κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βελτιώσει την κατάσταση» του δημοσιογράφου. “Αλλά δεν έγινε. Πιστεύουμε ότι υπήρξε κάποια αμέλεια από την πλευρά της κυβέρνησης “, προσθέτει.


Επιπλέον, από το FESP επισημαίνουν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει στον González να αποφυλακιστεί προσωρινά και να μεταφερθεί στην Ισπανία “με τα μέτρα που θεσπίστηκαν από τους δικαστές” εν αναμονή της διεξαγωγής της δίκης.
Τη στιγμή της σύλληψής του, ο Pablo González συνεργαζόταν με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Naiz, La Sexta και Público. Ο Nacho Calle, επικεφαλής της έρευνας στο Público και πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητικών Δημοσιογράφων, τονίζει ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο González είναι “μια ανωμαλία στην ΕΕ”. “Πρόκειται για έναν δημοσιογράφο από ένα κράτος μέλος που φυλακίζεται σε άλλο κράτος μέλος”, είπε στο RTVE.es.


Ο Calle υπογραμμίζει επίσης τις συνέπειες που έχει η υπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος και την ελευθερία της έκφρασης. Για παράδειγμα, επικρίνει ότι στις ηλεκτρονικές συσκευές του González έχουν πρόσβαση, παραβιάζοντας το επαγγελματικό απόρρητο. “Όλοι οι δημοσιογράφοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες χωρίς να είναι κατάσκοποι. Η ελευθερία της ενημέρωσης παραβιάζεται, όχι μόνο για τον Πάμπλο, αλλά για όλους τους πολίτες.”


Ο επικεφαλής της έρευνας στην Público αναμένει επίσης μια αλλαγή στη στάση από τη νέα πολωνική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει συμβεί ακόμη. «Δεν σας ζητάμε να ανακατευτείτε σε νομικά θέματα, αλλά σας ζητάμε να βελτιώσετε τις συνθήκες σας».

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε επίσης αυτούς τους όρους φυλάκισης του González. «Αυτό που μας ανησυχεί και αυτό που καταγγέλλουμε είναι ότι έχουν περάσει δύο χρόνια και εξακολουθεί να είναι φυλακισμένος στην απομόνωση, σε ένα πολύ αυστηρό καθεστώς, όπου περνάει 23 ώρες σε ένα κελί», δήλωσε η Virginia Álvarez, ερευνήτρια του AI.
Επιπλέον, ο Álvarez θρηνεί, «το δικαίωμά του στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή παραβιάζεται επειδή αυτά τα δύο χρόνια είχε μόνο δύο επισκέψεις από κάποιους συγγενείς του, όχι όλους, και για παράδειγμα δεν του επιτρέπονται καν τηλεφωνήματα με την οικογένειά σας ή βιντεοκλήσεις.

Η AI τονίζει ότι ο González εξακολουθεί να μην γνωρίζει για τι κατηγορείται επίσημα και επομένως δεν μπορεί να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. «Αυτό που ζητάμε από τις πολωνικές αρχές είναι να παρουσιαστούν επίσημα οι κατηγορίες, ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να επανεξεταστεί η κατάστασή του στην απομόνωση, να επανεξεταστεί η κατάσταση της προσωρινής κράτησής του και, φυσικά, να διασφαλιστεί επίσης ότι μπορούν να έχουν επαφή με τις οικογένειές τους».

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος