Πολωνία: Εντείνονται οι φόβοι για αύξηση των νεκρών μεταναστών στα σύνορα με την Λευκορωσία

Array

Πολωνοί αξιωματούχοι πραγματοποιούσαν σήμερα (13/1) έρευνες σε υγρότοπους στα σύνορα με τη Λευκορωσία, μετά τον εντοπισμό τριών πτωμάτων σε μια περιοχή όπου χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο θάνατος ενός Υεμενίτη γιατρού κοντά στα σύνορα, όπου οι χειμερινές θερμοκρασίες πέφτουν συχνά υπό το μηδέν, επιβεβαιώθηκε στις 7 Ιανουαρίου. Η ταυτότητα των άλλων δύο – που βρέθηκαν χθες Πέμπτη και σήμερα – δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά πιθανότατα ήταν μετανάστες, σύμφωνα με την Grupa Granica, έναν συνασπισμό ΜΚΟ που βοηθούν τους ανθρώπους στα σύνορα.

Η Άννα Μιχάλσκα, εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής, τόνισε ότι στρατιώτες στα σύνορα τους είπαν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι νεκροί.

«Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα πτώματα, επομένως ερευνούμε την περιοχή. Η αστυνομία, η συνοριοφυλακή και ο στρατός συμμετέχουν στην έρευνα», είπε.

Μετανάστες συρρέουν στα σύνορα από τον Αύγουστο του 2021, όταν η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, άνοιξε ταξιδιωτικά γραφεία στη Μέση Ανατολή προσφέροντας μια νέα ανεπίσημη διαδρομή προς την Ευρώπη – σε μια κίνηση που η ΕΕ ανέφερε ότι είχε σκοπό να ασκήσει πίεση σε αυτήν.

Ενώ έκτοτε τα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν κλείσει, μετανάστες συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία με την ελπίδα να περάσουν στην Πολωνία, κράτος-μέλος της ΕΕ, η οποία φιλοξενεί επίσης περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Η Βαρσοβία έχει χτίσει έναν φράχτη από ατσάλι ύψους 5,5 μέτρων εξοπλισμένο με ηλεκτρονικούς αισθητήρες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία για να προσπαθήσει να ανακόψει τη ροή, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους ανθρώπους να προσεγγίζουν τα σύνορα.

Η συνοριοφυλακή έχει καταγράψει 530 προσπάθειες διέλευσης από τη Λευκορωσία ήδη φέτος και η Grupa Granica έχει λάβει 121 κλήσεις για βοήθεια και έχει παράσχει βοήθεια σε 84 άτομα.

Για ορισμένους, το ταξίδι αποδείχθηκε θανατηφόρο.

Από τον Αύγουστο του 2021, 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολωνική πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή. Η Grupa Granica εκτιμά ότι ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 33.

«Συνολικά, έχουμε λάβει ειδοποιήσεις για 200 αγνοούμενους. Μερικές φορές βρίσκουμε ανθρώπους σε φυλασσόμενα κέντρα κράτησης που διευθύνει η συνοριοφυλακή, κάποιες φορές εντοπίζονται πτώματα», δήλωσε στο Reuters η Αλεξάντρα Λόμποντα, εκπρόσωπος της Grupa Granica.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος