Πολωνία: Ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο κατεπείγουσα ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η Πολωνία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, απόφαση που θα διευκολύνει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της πολωνικής κυβέρνησης Ντόναλντ Τουσκ.

Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως «για μια επείγουσα κοινοποίηση» της ένταξης, δήλωσε ο Τουσκ στο τέλος της συνεδρίασης της κυβέρνησής του.

Αυτή η απόφαση «θα διευκόλυνε επίσης την απόκτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, με ταχύτερο, πιο διαφανή τρόπο και σε συμμόρφωση με τους κανόνες», δήλωσε ο Τουσκ στον Τύπο.

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ήταν μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην Πολωνία ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, όπου σχηματίστηκε η κυβέρνηση τους στα μέσα Δεκεμβρίου. Η προηγούμενη λαϊκιστική εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας απέρριψε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να παρέμβει στις εξουσίες της τοπικής δικαιοσύνης και έτσι να «περιορίσει» την κυριαρχία της χώρας.

H Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, θεσμός που λειτουργεί από το 2021 με έδρα το Λουξεμβούργο, με ευρωπαίους εισαγγελείς εκπροσώπους στα κράτη μέλη, είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση εγκλημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ (απάτη ΦΠΑ, υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κεφαλαίων, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος). .

Μέχρι στιγμής, 22 χώρες έχουν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Εκτός από την Πολωνία, άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες – η Δανία, η Σουηδία, η Ουγγαρία και η Ιρλανδία – αρνούνται να προσχωρήσουν σε αυτή τη συνθήκη.

Πηγή: Digi24.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος