Πολωνία: Εκτός εορτασμού για την 78η επέτειο απελευθέρωσης του Άουσβιτς οι Ρώσοι αξιωματούχοι

Array

Δεν προσκλήθηκαν εφέτος οι Ρώσοι αξιωματούχοι στις τελετές για την 78η επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τον Κόκκινο Στρατό.

Αίτια στάθηκε η ρωσική επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. 

Μέχρι τώρα, η Ρωσία συμμετείχε πάντα στις τελετές που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου και ο εκπρόσωπος της είχε παρέμβαση κατά την κύρια τελετή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, τον ιστορικό Πιότρ Σιβίνσκι, ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε «να υπογράψει καμία επιστολή που απευθυνόταν στον Ρώσο πρέσβη σε τόνο πρόσκλησης», στο πλαίσιο της σύγκρουσης.

“Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. (…) Η Ρωσία θα χρειαστεί έναν εξαιρετικά μεγάλο χρόνο και μια πολύ βαθιά ενδοσκόπηση μετά από αυτή τη σύγκρουση για να επιστρέψει στα σαλόνια του πολιτισμένου κόσμου” ” , είπε, ο Piotr Cywinski ,  σύμφωνα με το πρακτορείο PAP.

«Αυτή η πράξη βαρβαρότητας θα κριθεί από την ιστορία και τους συντάκτες της – πρέπει να ελπίζουμε – από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης», ανέφερε το μουσείο στο Twitter.

Χτισμένο στην κατεχόμενη Πολωνία, το Άουσβιτς-Μπίρκεναου είναι το σύμβολο της γενοκτονίας που διέπραξε η Ναζιστική Γερμανία εναντίον έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων, ένα εκατομμύριο από τους οποίους πέθαναν στο στρατόπεδο μεταξύ 1940 και 1945, μαζί με πάνω από 100.000 μη Εβραίους.

Το στρατόπεδο όπου σκοτώθηκαν περίπου 80.000 μη Εβραίοι Πολωνοί, 25.000 Ρομά και 20.000 Σοβιετικοί στρατιώτες απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος