Πολωνία: Ειδικές υπηρεσίες ερευνούν με εφόδους πολιτικούς του πρώην κυβερνώντος κόμματος για υπεξαίρεση κεφαλαίων

Οι πολωνικές ειδικές υπηρεσίες έκαναν έφοδο σε σπίτια πρώην κρατικών αξιωματούχων του πρώην κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) την Τετάρτη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας, επικαλούμενος το Reuters.

Οι πράκτορες ερεύνησαν το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου του κοινοβουλίου στο οποίο βρισκόταν ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Michal Wos και ένα σπίτι που ανήκει στην οικογένεια του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro. Ο Wos δήλωσε ότι ερευνήθηκε και η κατοικία του έξω από τη Βαρσοβία.

Την Τρίτη, έγινε έρευνα στην κατοικία του Ziobro και η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι τέσσερεις ύποπτοι συνελήφθησαν – τρεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ένας δικαιούχος των υπεξαιρεθέντων κεφαλαίων.

Η έρευνα αφορά φερόμενη υπεξαίρεση ορισμένων ποσών από το Ταμείο Δικαιοσύνης, που δημιουργήθηκε για τη στήριξη θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Ελεγκτικού Γραφείου δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής  ότι έχει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία δαπανήθηκαν 25 εκατομμύρια ζλότι (περίπου 5,8 εκατομμύρια ευρώ) από το αντίστοιχο ταμείο για την αγορά λογισμικού κατασκοπείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Pegasus.

Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας ισχυρίζεται ότι το εργαλείο αυτό χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη εντολή εναντίον ορισμένων πολιτικών της σημερινής εξουσίας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση.

Ο πολωνικός Τύπος δημοσίευσε άρθρα σύμφωνα με τα οποία τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την προσέλκυση του αγροτικού εκλογικού σώματος του PiS μέσω δαπανών όπως η αγορά πυροσβεστικών οχημάτων ή εξοπλισμού για συλλόγους νοικοκυρών.

Το PiS απομακρύνθηκε από την εξουσία μετά από οκτώ χρόνια, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023, από τον συνασπισμό φιλοευρωπαϊκών σχηματισμών υπό την ηγεσία της Πλατφόρμας Πολιτών του σημερινού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.

Η νέα κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι εισαγγελείς έχουν πλέον απαλλαγεί από πολιτικές επιρροές και θα διώξει όσους παραβίασαν το νόμο υπό το καθεστώς PiS.

Ο Ziobro ήταν ο αρχιτέκτονας των δικαστικών μεταρρυθμίσεων που θεωρήθηκαν από τους επικριτές ως επιβλαβείς για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Έχει ήδη απορρίψει όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και το βράδυ της Τρίτης δήλωσε ότι οι έρευνες είναι «παράνομες, εφαρμογή των πολιτικών εντολών του Ντόναλντ Τουσκ και του Bodnar  (Υπουργός Δικαιοσύνης Adam Bodnar) και «μια επίδειξη καταλήστεψης και  παρανομίας».

Πηγή: Αgerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος