Πολωνία: Δημοψήφισμα για το θέμα της αποδοχής των προσφύγων θέλει το κυβερνών κόμμα PiS

Οι εθνικιστές λαϊκιστές στην εξουσία στην Πολωνία θέλουν να οργανώσουν ένα εθνικό δημοψήφισμα για το θέμα της αποδοχής προσφύγων, δυσαρεστημένοι με την ευρωπαϊκή συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της ΕΕ, αναφέρει το AFP.

Η ανακοίνωση έγινε την Πέμπτη από τον Πρόεδρο Jaroslaw Kaczynski του υπερσυντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), στην εξουσία.

 Σύμφωνα με μια προκαταρκτική συμφωνία που συνήφθη πρόσφατα, οι χώρες της ΕΕ που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες θα πρέπει να καταβάλουν ποσό 20.000 ευρώ ανά άτομο σε ένα ταμείο που διαχειρίζονται οι Βρυξέλλες. Η Πολωνία και η Ουγγαρία καταψήφισαν αυτήν τη ρήτρα και οι δεξιές αρχές στη Βαρσοβία καταδίκασαν το σχέδιο επανεγκατάστασης. «Θα κάνουμε αυτό το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Jaroslaw Kaczynski.

«Ο πολωνικός λαός πρέπει να αποφασίσει για αυτό το θέμα», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Η Πολωνία φιλοξενεί επί του παρόντος περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 , αλλά οι αρχές αντιτίθενται εδώ και καιρό στην επανεγκατάσταση μεταναστών από την Αφρική ή την Ασία που έφτασαν στην Ελλάδα ή την Ιταλία.

«Δεν πρόκειται για ένα σύμφωνο για τη μετανάστευση, αλλά για μια επιταγή που στοχεύει στην αλλαγή της ευρωπαϊκής κουλτούρας», κατηγόρησε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ενώπιον του Πολωνών βουλευτών «Είμαστε στο Sejm (την κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου), όχι στη Bundestag και έχουμε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να ψηφίσουμε υπέρ των συμφερόντων της Πολωνίας», πρόσθεσε ο Morawiecki.

«Εμείς, οι Πολωνοί, ξέρουμε πολύ καλά τι είναι συμπόνια και αλληλεγγύη. Κανείς δεν θα μας διδάξει την αλληλεγγύη, ειδικά οι Γερμανοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Βαρσοβία.

Η Πολωνία πρόκειται να έχει βουλευτικές εκλογές αυτό το φθινόπωρο και το θέμα της αποδοχής προσφύγων θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος