Πολωνία : Διαδηλώσεις στη χώρα υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε

Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες κατά μιας αμφιλεγόμενης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου και υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε περισσότερες από 100 πόλεις, με σημαίες της Ένωσης και συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέφσκι πολωνοί πολίτες διαδήλωσαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε .

Στη Βαρσοβία ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ κατήγγειλε τον εθνικιστή ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος ότι σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ χρησιμοποιώντας τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου που λειτουργεί υπό τον έλεγχό του.

Μιλώντας στους διαδηλωτές μπροστά στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας, ο Τουσκ τόνισε ότι ,”η θέση της Πολωνίας είναι στην Ευρώπη,  και θα νικήσουμε επειδή είμαστε η πλειοψηφία”.

Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Κάστρου. Κρατούσαν σημαίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φωνάζοντας “Μένουμε”, “Θα μείνουμε”, “Είμαστε Ευρώπη”.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Γκντανσκ, το Πόζναν, την Κρακοβία και σε πολλές άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδηλώσεις έγιναν σε περισσότερες από 100 πόλεις σε όλη τη χώρα και σε αρκετές πόλεις στο εξωτερικό.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πρόσφατα ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών παραβιάζουν το πολωνικό Σύνταγμα. Δίνει επομένως προτεραιότητα στο εθνικό δίκαιο έναντι του δικαίου της ΕΕ.

Η απόφαση αυτή τροφοδοτεί περαιτέρω τη σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Βαρσοβίας για τη μεταρρύθμιση του πολωνικού δικαστικού συστήματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κινήσει αρκετές διαδικασίες παράβασης κατά της Βαρσοβίας λόγω των μεταρρυθμίσεων και έχει καταθέσει αγωγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters,AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος