Πολλά τα ερωτήματα για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ που φαίνεται να επιμένει στη χερσαία επίθεση στη Ράφα

Ερωτήματα σε πολλά επίπεδα ανακύπτουν για τις ΗΠΑ σχεδόν έξι μήνες έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, με την Ουάσιγκτον να παίρνει πλέον αποστάσεις από τον στενό της σύμμαχο, ειδικότερα στο θέμα της επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, το ” τελευταίο οχυρό της Χαμάς ” , όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Η ΗΠΑ στο θέμα αυτό υποστηρίζουν την εκδοχή μιας περιορισμένης, στοχευμένης εκστρατείας με σκοπό την εξολόθρευση της Χαμάς αλλά δεν τάσσονται υπέρ μιας ευρείας κλίμακας επιχείρηση την οποία θέλει το Ισραήλ.

Εδώ είναι και το σημείο που μένει να απαντηθεί στο πρώτο ερώτημα αν δηλαδή το Ισραήλ θα ακούσει την προειδοποίηση να μην προχωρήσει σε χερσαία επίθεση όπως τη σχεδιάζει.

Η στάση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα να απέχει απο την ψηφοφορία επέτρεψε θεωρητικά τη λήψη δεσμευτικής απόφασης που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Το γεγονός πυροδότησε την οργή του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ακύρωσε την επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον για να συζητηθούν ακριβώς οι αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με την επίθεση στη Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, μεγάλο μέρος του οποίου μετατράπηκε σε σορούς από συντρίμμια εξαιτίας του πολέμου.

Η αντίδραση αυτή έδειξε προς στιγμήν την σθεναρή στάση του Ισραήλ αλλά μόλις χτες ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου ενημέρωσαν πως «θα ήθελαν να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία» για να οργανωθούν οι συνομιλίες αυτές.

Η Ουάσιγκτον με τον απολογισμό των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας να έχει ξεπεράσει τους 32.000 νεκρούς, που ήταν στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι έχει εναντιωθεί δημόσια και επανειλημμένα στους ισραηλινούς σχεδιασμούς ευρισκόμενη και η ίδια σε άβολη θέση. Στις προειδοποιήσεις της πέρα από την επισήμανση των νέων μαζικών απωλειών των ζωών αμάχων προσθέτει και την περαιτέρω απομόνωση του Ισραήλ και είναι ενδεικτική η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ για τη θέση της αμερικανικής διπλωματίας:

«Το είδος της αποστολής που θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε είναι μια περιορισμένη εκστρατεία, πολύ πιο στοχευμένη που παρ’ όλ’ αυτά θα επιτύγχανε τους ίδιους στόχους, αλλά χωρίς να προκαλέσει μαζικά κακό στον άμαχο πληθυσμό»

Ωστόσο ο κ. Νετανιάχου προειδοποίησε πως θα διατάξει επιχείρηση στη Ράφα με ή χωρίς την πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ, ενώ μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρισκόταν στο Τελ Αβίβ.

Πέρα από τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος, οι δυο κυβερνήσεις διαφωνούν επίσης θεμελιωδώς για την επόμενη ημέρα του πολέμου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να δει να ξεκινά διαδικασία προς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Η πλευρά του πρωθυπουργού Νετανιάχου δεν είναι διατεθειμένη ούτε καν να συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο.

Όλα δείχνουν σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές πως η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις επιπτώσεις που θα είχε μια επιχείρηση στη Ράφα που ήδη βρίσκεται εδώ και μέρες υπό συνεχή σφοδρό βομβαρδισμό.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, αφοσιωμένος υποστηρικτής του Ισραήλ, στενός συνεργάτης του προέδρου Μπάιντεν, προκάλεσε σάλο κατηγορώντας προ ημερών προσωπικά τον κ. Νετανιάχου και καλώντας να διεξαχθούν εκλογές στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια παρέμβασης του που ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «καλή ομιλία».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να διαβεβαιώσουν πως ο Τσακ Σούμερ δεν εκφράστηκε εξ ονόματος της κυβέρνησης. Ωστόσο εκκρεμεί να απαντηθεί το ερώτημα αν απλούστατα είπε μεγαλόφωνα αυτά που λέγονται χαμηλόφωνα στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Με τον χρονικό ορίζοντα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου να “στενεύει”, ο Τζο Μπάιντεν δέχεται ολοένα μεγαλύτερη πολιτική πίεση, όχι μόνο από τον αμερικανικό μουσουλμανικό και αραβικό πληθυσμό, αλλά και από τους νέους ψηφοφόρους και από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε χθες, μόλις το 36% των Αμερικανών εγκρίνει το πώς δρα το Ισραήλ, από 50% τον Νοέμβριο.

Ο Τζέιμς Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Middle East Research and Information Project, αναμένει οι «επικρίσεις να γίνουν σκληρότερες», πάντως σε καμία περίπτωση μεγάλη στροφή, «μεταβολή» των ΗΠΑ όσον αφορά την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Εξ άλλου απο την αρχή η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε σθεναρά και χωρίς καμιά παρέκκλιση το Ισραήλ από την αρχή του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της επικράτειάς του, και συνεχίζει να εφοδιάζει τον ισραηλινό στρατό με όπλα και πυρομαχικά.

Παρά τις εμφανείς αποστάσεις, τις προειδοποιήσεις και τις κυρώσεις που πρόσφατα η Ουάσιγκτον επέβαλε σε κάποιους εποίκους που κατηγορούνται για βίαια επεισόδια στη Δυτική Όχθη, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πει καθαρά και επανειλημμένα πως δεν θα χρησιμοποιήσει τον βασικό μοχλό πίεσης που έχει στα χέρια του — τη στρατιωτική βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος