Πολιτικό άσυλο στη Γαλλία ζήτησε ο οικολόγος ακτιβιστής Πολ Γουότσον

Ο οικολόγος ακτιβιστής Πολ Γουότσον, που κρατείται στη Γροιλανδία κατόπιν αιτήματος έκδοσής του στην Ιαπωνία, για μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2010, ζήτησε «πολιτικό άσυλο» στη Γαλλία, με επιστολή του προς τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε η οικολογική οργάνωση Sea Shepherd France.

Το αίτημα υποβλήθηκε «πριν από μερικές ημέρες» είπε η Λαμιά Εσεμλαλί, η πρόεδρος της Sea Shepherd France, η οποία στηρίζει τον 73χρονο ακτιβιστή.

Ο Γουότσον «έγραψε ένα γράμμα από τη φυλακή, που απευθύνεται στον Εμανουέλ Μακρόν και του ζητάει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία» είπε η Ελεμλαλί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο ακτιβιστής κατά της φαλαινοθηρίας συνελήφθη στις 21 Ιουλίου και κρατείται εδώ και περίπου τρεις μήνες. Ο Γουότσον, ο οποίος ίδρυσε την οργάνωση Sea Shepherd και ένα ίδρυμα για την προστασία των ωκεανών που φέρει το όνομά του, συνελήφθη ενώ κατευθυνόταν με το σκάφος του, το John Paul DeJoria, για να εμποδίσει ένα νέο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό. Η Ιαπωνία ζήτησε την έκδοσή του μέσω της Ιντερπόλ, κατηγορώντας τον για τις ζημιές και τους τραυματισμούς πάνω σε ένα άλλο φαλαινοθηρικό, το 2010, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας της οργάνωσης Sea Shepherd.

Ο Γάλλος δικηγόρος Φρανσουά Ζιμερέ, που μετέχει στην ομάδα υπεράσπισης του Γουότσον, είπε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του δεν είναι παρά ένα «πρόσχημα» και ο ουσιαστικός λόγος είναι ότι «καταγγέλλει τον παράνομο χαρακτήρα» του κυνηγιού φαλαινών και αμαυρώνει την εικόνα των Ιαπώνων στον κόσμο. «Δεν θα έχει ποτέ μια δίκαιη δίκη» εάν εκδοθεί στην Ιαπωνία, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «αν φυλακιστεί στην Ιαπωνία, δεν θα βγει ζωντανός».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος