Πολιτική θύελλα προκάλεσε στη Γαλλία άρθρο 20 στρατηγών εν αποστρατεία, που ζητούν την επιβολή στρατιωτικού νόμου για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της βίας από ισλαμιστές. Η Μαρίν Λεπέν στήριξε τους στρατηγούς, ενώ η υπουργός Άμυνας τους απείλησε με κυρώσεις, λέγοντας ότι δρουν εκτός των καθηκόντων τους.
Συγκεκριμένα μία πρωτοφανή – για τα δεδομένα της Γαλλικής Δημοκρατίας – προειδοποίηση εξέδωσαν με επιστολή τους πάνω από 1.000 πρώην στρατιωτικοί, μεταξύ τους και 20 απόστρατοι στρατηγοί. Όπως λένε, η χώρα κινδυνεύει με εμφύλιο πόλεμο, καθώς δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει τεράστιους κινδύνους, όπως ο Ισλαμισμός, αλλά και οι «ορδές» των φτωχών προαστίων… η επιστολή που δημοσιεύτηκε σε ακροδεξιό περιοδικό προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων, με την υπουργό Άμυνας να κάνει λόγο για απαράδεκτες πράξεις.
“Δεν είναι πολιτικό το θέμα, είναι απόπειρα πραξικοπήματος” δήλωσε ο Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της αριστεράς..
Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, συντάχθηκε αμέσως με τους στρατιωτικούς, λέγοντας: “Μπορώ να σας πω ότι έχω τις ίδιες ανησυχίες, συμφωνώ με τις απόψεις τους”.
Η ακροδεξιά πολιτικός και υποψήφια Πρόεδρος έσπευσε να τονίσει ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση στο δημοκρατικό πλαίσιο, όμως το θέμα διχάζει όλη τη χώρα, καθώς η επιστολή δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στις 21 Απριλίου, στην 60η δηλαδή επέτειο από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Προέδρου ντε Γκωλ.
Έχουμε μάθει ότι ο στρατός είναι «μουγγός». Οι στρατιωτικοί είναι πολίτες, φυσικά, όμως ως στρατιωτικοί, ακόμα και αν είναι απόστρατοι, έχουν υποχρέωση να είναι συγκρατημένοι, τόνισε η υπουργός Άμυνας Φλωράνς Παρλύ.
«Οι στρατηγοί δεν εκπροσωπούν κανέναν άλλον πέραν του εαυτού τους», ήταν η οργισμένη αντίδραση του Γάλλου πρωθυπουργού, την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί νόμο για την παρακολούθηση ακραίων ισλαμιστών στο διαδίκτυο, στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία.
Συλλήψεις στη Γαλλία πρώην μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών
Τη σύλληψη πρώην μελών από την τρομοκρατική οργάνωση Ερυθρές Ταξιαρχίες, που είχαν βρει καταφύγιο στη Γαλλία, αποφάσισε ο Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να διευθετήσει μια παλιά αντιδικία με τη Ρώμη αναφορικά με πρώην μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Γαλλία ανακοινώνοντας τη σύλληψη δέκα εξ αυτών, από τους οποίους οι επτά έχουν τεθεί υπό κράτηση και άλλοι τρεις καταζητούνται. Όλοι τους είχαν καταδικαστεί στην Ιταλία για τρομοκρατικές ενέργειες τις δεκαετίες ‘70 και ‘80.
Η απόφαση να προσαχθούν στη δικαιοσύνη αυτοί οι δέκα, “έπειτα από αιτήματα της Ιταλίας τα οποία αφορούσαν 200 άτομα”, “ελήφθη από τον πρόεδρο και εντάσσεται απολύτως στο “δόγμα Μιτεράν” (του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, 1981 -1995) που χρονολογείται από το 1985 και το οποίο προβλέπει την παροχή ασύλου σε πρώην μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών, με εξαίρεση όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα αίματος, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.
Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου, Άγις Μενούτης
Πηγή: ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος