Πολιτική κρίση στην Ολλανδία: Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μαρκ Ρούτε

Η ολλανδική κυβέρνηση κατέρρευσε λόγω διαφωνίας σχετικά με την πολιτική ασύλου, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε συνένεντευξη Τύπου είπε: «Απόψε, (7/7) καταλήξαμε στο συμπέρασμα δυστυχώς ότι οι διαφορές είναι ανυπέρβλητες. Για το λόγο αυτό, θα υποβάλω σύντομα την παραίτησή μου στον βασιλιά εξ ονόματος όλης της κυβέρνησης».

Ένα σχέδιο του συντηρητικού κόμματος VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να καταστήσει δυσκολότερη την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων προκάλεσε μεγάλο ρήγμα στον συνασπισμό που ηγείται, καθώς δύο μικρότερα κόμματα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τις προτάσεις. 

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την κρίση διήρκεσε ως τα ξημερώματα της Παρασκευής και οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. 

Ολλανδικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ρούτε είναι πρόθυμος να αφήσει την κυβέρνηση να πέσει εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Ο Ρούτε ηγείται από τον Οκτώβριο του 2010 σε τέσσερις διαφορετικούς συνασπισμούς, καθιστώντας τον τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας. 

Οι αιτήσεις ασύλου στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο πέρυσι σε πάνω από 46.000 και αναμένεται να αυξηθούν σε περισσότερες από 76.000 φέτος – ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 2015.

Για μήνες πέρυσι, εκατοντάδες αιτούντες άσυλο κοιμόντουσαν σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής ή υγειονομική περίθαλψη.

Για να βελτιωθούν οι συνθήκες, το κόμμα του Ρούτε, που υποστηρίζεται από το συντηρητικό CDA, πρότεινε να περιοριστεί η είσοδος για τα παιδιά των προσφύγων πολέμου που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και να αναγκαστούν οι οικογένειες να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν μπορέσουν να ενωθούν.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος