Πολιτικές διαστάσεις για την έκρηξη στην Τουρκία – Έφτασαν τους 41 oι νεκροί

Array

ανταπόκριση από την Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Σε 41 ανήλθαν οι νεκροί από την φονική έκρηξη που σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε ανθρακωρυχείο στο Bartın της περιοχή Amasra στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Ντιγιαρμπακίρ, στην ΝΑ Τουρκία, επισκέφτηκε τον χώρο του ανθρακωρυχείου και ανακοίνωσε τον τελικό αριθμό των θυμάτων. 

Σε δική του δήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε ότι: «11 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, και ένας τραυματίας πήρε εξιτήριο.  58 από τους 110 ανθρακωρύχους που βρίσκονταν στον τόπο της έκρηξης σε περίπου 300 μ βάθος, διασώθηκαν. Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται. Ο Πρόεδρος Ερντογάν επισκέφτηκε τους τραυματίες και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών διάσωσης. Νωρίτερα παρέστη στην κηδεία δυο ανθρακωρύχων που ήταν από τα πρώτα θύματα της έκρηξης. 

Σε ομιλία του προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθει στην περιοχή υποσχέθηκε ότι «οι υπεύθυνοι, αν υπάρχουν υπεύθυνοι, θα αποκαλυφθούν με την διοικητική και δικαστική έρευνα που θα διενεργηθεί».

Οι μέχρι τώρα διαπιστώσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η  έκρηξη προκλήθηκε από υπερβολική έκλυση μεθανίου στις γαλαρίες, που βρίσκονταν σε περίπου 300 μ βάθος.

Πολιτικές διαστάσεις

Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ ανάρτησαν χθες βράδυ έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Τουρκίας του 2019 που ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο είχε διαπιστωθεί υπερβολική συγκέντρωση μεθανίου στις στοές του. Ωστόσο η Υπηρεσία Σκληρού Άνθρακα της Τουρκίας (ΤΤΚ) ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται για «παραπληροφόρηση».

Σημειωτέον, μόλις χθες η Τουρκική Εθνοσυνέλευση πέρασε με τις ψήφους του ΑΚΡ και του εταίρου του ΜΗΡ, τον νόμο περί «Παραπληροφόρησης» που προβλέπει φυλάκιση έως 3 χρόνια για όσους «διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο». Ο νέος νόμος που ποινικοποιεί την θεωρούμενη ψευδή πληροφορία, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και πλήττει κυρίως την διαδικτυακή ενημέρωση και τα ΚΜΔ. 

Ενδεικτικά, το άρθρο 29 του νέου νόμου αναφέρει: «Εάν ένα άτομο διαδίδει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και τη γενική υγεία της χώρας με τρόπο που μπορεί να διαταράξει τη δημόσια ειρήνη, με σκοπό να προκαλέσει ανησυχία, φόβο ή πανικό στους ανθρώπους, θα καταδικαστεί σε ποινή από ένα έως τρία χρόνια». Τα διαδικτυακά ειδησεογραφικά πρακτορεία θα πρέπει να αφαιρέσουν το «ψευδές» περιεχόμενο και η κυβέρνηση μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση στους ιστότοπους τους πιο εύκολα.

Σχετική είδηση: Τουλάχιστον 28 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Τουρκία – Δεκάδες οι εγκλωβισμένοι εργάτες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος