Politico: Λίστα με τα… «κακά παιδιά» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν τη «βόμβα» Καϊλή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται κάτω από το «σκληρό φως των προβολέων» της επικαιρότητας, εξαιτίας του σκανδάλου Qatargate. Πρόκειται για μια ιστορία που φέρεται να περιλαμβάνει σακούλες με μετρητά και πιθανή άσκηση επιρροής από το Κατάρ και το Μαρόκο και η οποία εξελίσσεται σε μια σημαντική δοκιμασία λογοδοσίας για το Κοινοβούλιο.

Το Politico προχώρησε στη δημοσίευση ενός καταλόγου με ευρωβουλευτές, των οποίων οι προσωπικότητες και οι κινήσεις θεωρούνται αμφιλεγόμες.

Elmar Brok

Μέχρι τη στιγμή που συνταξιοδοτήθηκε το 2019, ο Γερμανός Elmar Brok ήταν νομοθέτης της ΕΕ για 39 ολόκληρα χρόνια.

Ωστόσο, υπήρχαν προβλήματα. Πριν από την αποχώρησή του, έξι πρώην υπάλληλοι είπαν στο Politico για μια σειρά από περίεργα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της συνήθειάς του να τους πετάει αντικείμενα και να καπνίζει στο γραφείο. Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς, ο Brok αρνήθηκε ότι δημιούργησε ένα τοξικό περιβάλλον στο γραφείο, παραδεχόμενος μόνο ότι «η στενή συνεργασία και οι αγχωτικές ημέρες σημαίνουν ότι υπάρχει χώρος για τριβές», προσθέτοντας: «Καταδικάζω πλήρως κάθε είδους σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση».

Επίσης, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Politico το 2019, ο Brok εισέπραττε πληρωμές από ομάδες επισκεπτών στο γραφείο του στις Βρυξέλλες και απομυζούσε τουλάχιστον 18.000 ευρώ για τον εαυτό του. Επίσης έχει αντιμετωπίσει έλεγχο για άλλες οικονομικές διευθετήσεις. Για χρόνια, κατείχε μια θέση στον γερμανικό «γίγαντα» των μέσων ενημέρωσης Bertelsmann, η οποία του απέφερε περισσότερα από 5.000 ευρώ τον μήνα – επιπλέον του μηνιαίου μισθού του ως ευρωβουλευτή.
Politico: Λίστα με τα… «κακά παιδιά» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν τη «βόμβα» Καϊλή

Robert Rochefort

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής συνελήφθη να αυνανίζεται μπροστά σε δύο εφήβους σε ένα κατάστημα, έξω από το Παρίσι το 2016. Ο Rochefort είπε στην αστυνομία ότι ήταν «υπό πίεση» και παραπονέθηκε ότι ένιωσε να απειλείται όταν ένας μάρτυρας του περιστατικού τον έριξε στο έδαφος. Ο Rochefort δήλωσε ένοχος, αποφεύγοντας τη δημόσια δίκη και οι εισαγγελείς επέλεξαν να μην γνωστοποιήσουν την ποινή του. Έχασε ακόμη τη θέση του στο κεντρώο κόμμα MoDem της Γαλλίας, αλλά εξέτισε τη θητεία του ως ευρωβουλευτής πριν αποσυρθεί.
Politico: Λίστα με τα… «κακά παιδιά» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν τη «βόμβα» Καϊλή

Nigel Farage

Δεν θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι ο Farage έχει λατρέψει το τρέχον σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ μετά βίας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα γέλια του, καθώς είπε στους δύο τηλεθεατές του GB News ότι πρόκειται για μια επαίσχυντη κατάσταση. Μικρή έκπληξη για έναν άνθρωπο του οποίου το κόμμα UKIP διατάχθηκε από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2016 να επιστρέψει περισσότερα από 172.000 ευρώ σε καταχρηστικά χρησιμοποιηθέντα κεφάλαια.

Ο Farage, ήταν μέλος της Επιτροπής Αλιείας του Κοινοβουλίου (ένας αρκετά σημαντικός τομέας για ένα νησιωτικό κράτος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο) και δεν εργάστηκε ακριβώς σκληρά – σύμφωνα με την Greenpeace, κατά τη διάρκεια των τριών ετών που ο Farage ήταν μέλος της επιτροπής, παρακολούθησε μόλις μία από τις 42 συνεδριάσεις.

Δικαιούται, ωστόσο, σύνταξη από την ΕΕ, η τιμή της οποίας μοιράζεται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ (το ποσό από την τελευταία θα είναι 35.640 ευρώ ετησίως μόλις φτάσει στην ηλικία συνταξιοδότησής του). Ο Farage απέτυχε να γίνει βουλευτής όχι λιγότερο από επτά φορές, και σε μια περίπτωση κέρδισε λιγότερες ψήφους από έναν άνδρα με στολή δελφινιού.

Politico: Λίστα με τα… «κακά παιδιά» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν τη «βόμβα» Καϊλή
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Marine Le Pen

Ένας άλλος πρώην βουλευτής που επευφημούσε το σημερινό σκάνδαλο ήταν η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας, Marine Le Pen. «Μας έσυραν στη λάσπη για ένα απολύτως διαφανές και νόμιμο δάνειο από μια τσεχορωσική τράπεζα», έγραψε στο Twitter, αναφερόμενη σε ένα δάνειο ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε το κόμμα της το 2014. «Την ίδια στιγμή, το Κατάρ παρέδιδε βαλίτσες γεμάτες μετρητά σε όλους αυτούς τους διεφθαρμένους ανθρώπους που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο “στρατόπεδο των καλών”».

Η Marine Le Pen, βέβαια, είχε μια περίπλοκη σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι θα πρέπει να επιστρέψει σχεδόν 300.000 ευρώ σε καταχρηστικά χρησιμοποιηθέντα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων που χρησιμοποίησε για να πληρώσει στον επικεφαλής του επιτελείου της Catherine Griset μισθό βοηθού του Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι η Griset δεν εργαζόταν στη συνέλευση.

Η Le Pen πλήρωσε επίσης τον σωματοφύλακά της Thierry Légier ως κοινοβουλευτικό βοηθό και αναγκάστηκε να επιστρέψει περισσότερα από 41.000 ευρώ για το αδίκημα αυτό. Και ο πατέρας της – ο ιδρυτής του κόμματος, Ζαν-Μαρί Λεπέν – καταδικάστηκε να επιστρέψει περισσότερα από 320.000 ευρώ για την αποζημίωση ενός βοηθού για εργασία που δεν μπορούσε να αποδείξει ότι σχετιζόταν με τον ρόλο του ως ευρωβουλευτή.

Politico: Λίστα με τα… «κακά παιδιά» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν τη «βόμβα» Καϊλή
(AP Photo/Lewis Joly)

Janusz Korwin-Mikke

Ο Πολωνός πρώην ευρωβουλευτής είναι όσο πιο ακροδεξιός μπορεί κανείς να γίνει. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σχετικά με το μισθολογικό χάσμα, υποστήριξε κάποτε ότι οι γυναίκες πρέπει να κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες «επειδή είναι πιο αδύναμες, είναι μικρότερες [και] είναι λιγότερο έξυπνες». Είπε επίσης ότι το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «πρέπει να μετατραπεί σε οίκο ανοχής», αλλά δυστυχώς δεν συνέταξε εκτίμηση επιπτώσεων για τα σχέδιά του.
Politico: Λίστα με τα… «κακά παιδιά» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν τη «βόμβα» Καϊλή

Béla Kovács

Ο Ούγγρος ευρωβουλευτής, μέλος του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, έχασε την κοινοβουλευτική του ασυλία το 2015, αφού κατηγορήθηκε για κατασκοπεία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για λογαριασμό της Ρωσίας. Η ιστορία του περιελάμβανε μυστικούς γάμους, πολλαπλές ταυτότητες και μη ανιχνεύσιμες περιουσίες. Μεταξύ των συναδέλφων του, ήταν γνωστός με το παρατσούκλι “KGBéla“, το οποίο θα έπρεπε να ήταν κάτι σαν προμήνυμα. Όταν καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης σημείωναν ότι είχε ήδη μετακομίσει στη Μόσχα.
Politico: Λίστα με τα… «κακά παιδιά» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν τη «βόμβα» Καϊλή

Bruno Gollnisch

Επιλέγει σχεδόν όλα τα ακροδεξιά «κουτάκια»: Αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας για υποκίνηση φυλετικού μίσους. Υποχρεώθηκε από δικαστήριο της ΕΕ να επιστρέψει χρήματα για την πληρωμή ενός βοηθού του για εργασία που δεν μπορούσε να αποδείξει ότι σχετιζόταν με τον ρόλο του ως ευρωβουλευτή. Παίρνει μια θέση σε αυτόν τον κατάλογο για ένα κόλπο πριν από το Κοινοβούλιο, κατά το οποίο κατέβασε το παντελόνι του σε συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις κρατικές επιχορηγήσεις που δίνονται σε συγκροτήματα που τραγουδούν για το σεξ.
Politico: Λίστα με τα… «κακά παιδιά» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν τη «βόμβα» Καϊλή

József Szájer

Φυσικά, ο Szájer θα έπρεπε να βρίσκεται (και μάλιστα να ηγείται) του καταλόγου των καλύτερων ευρωβουλευτών, αν αυτός ο κατάλογος βασιζόταν καθαρά στην ψυχαγωγική αξία. Αφήστε τους 74 Βρετανούς που αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο λόγω του Brexit – κανείς δεν αποχώρησε με μεγαλύτερο κτύπημα από τον Ούγγρο, ο οποίος ήταν στενός έμπιστος του Βίκτορ Όρμπαν και συνιδρυτής του κόμματος Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού, το οποίο, δεν συμπαθεί την LGBTQ+ κοινότητα.

Ο Szájer έπεσε θεαματικά σε δυσμένεια τον Δεκέμβριο του 2020, αφού συμμετείχε σε ένα πάρτι. Η αστυνομία βρήκε 25 γυμνούς άνδρες στη συγκέντρωση, σύμφωνα με δημοσιεύματα βελγικών μέσων ενημέρωσης και ένας περαστικός ανέφερε ότι είδε έναν άνδρα να φεύγει κατά μήκος της υδρορροής, με αποτέλεσμα η αστυνομία να συλλάβει τον Szájer και να βρει ναρκωτικά στο σακίδιό του, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Όρμπαν χαρακτήρισε την πράξη «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη» και ο Szájer παραιτήθηκε από το κόμμα και τη θέση του στις Βρυξέλλες.

Politico: Λίστα με τα… «κακά παιδιά» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν τη «βόμβα» Καϊλή
(AP Photo/Jean-Francois Badias, FILE)

Πηγή: Politico

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος