Πόλεμος στο Ισραήλ: Στην Ιορδανία την Τετάρτη o Μπάιντεν για συνάντηση κορυφής με Αμπάς, Σίσι και βασιλιά Αμπντάλα

Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη (18/10) μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες του πολέμου στη Γάζα και η εξεύρεση μιας πολιτκής λύσης, μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Μπάιντεν έχει σκοπό να εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μακροσκελείς συνομιλίες με τον κ. Νετανιάχου.

Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ αύριο Τετάρτη για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και για να διατρανώσει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί στην Ιορδανία όπου θα έχει συνάντηση με τον Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄, καθώς καιμε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρμπι, ο κ. Μπάιντεν στις συνομιλίες που θα έχει θα «επαναλάβει ότι η Χαμάς δεν υποστηρίζει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση και θα συζητήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Γάζα».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στην Ιορδανία την Τετάρτη o Μπάιντεν για συνάντηση κορυφής με Αμπάς, Σίσι και βασιλιά Αμπντάλα
(AP /Ohad Zwigenberg)

Η αναζωπύρωση της βίας κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο οδήγησε σε ανησυχίες για μια διευρυνόμενη περιφερειακή σύγκρουση, την οποία οι διπλωμάτες προσπαθούν να αποτρέψουν. Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τηλεδιάσκεψη έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει και βομβαρδίσει τη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς μετά την επίθεση των μαχητών στο νότιο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.778 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 9.700 στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των νεκρών ήταν παιδιά, δήλωσε ο Μεντχάτ Αμπάς, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας. Τα πλήγματα δεν έχουν σταματήσει τους μαχητές της Χαμάς να συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Ισραήλ με ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα. Άλλοι 1.200 άνθρωποι σε όλη τη Γάζα πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, ζωντανοί ή νεκροί, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Οι αεροπορικές επιδρομές, η μείωση των προμηθειών και η εντολή του Ισραήλ για μαζική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της μικρής περιοχής και αυξανόμενη απόγνωση. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και το 60% βρίσκεται τώρα στην περιοχή μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων (8 μιλίων) νότια της ζώνης εκκένωσης, δήλωσε ο ΟΗΕ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα προκαλέσει βίαιη αντίδραση σε ολόκληρη την περιοχή. “Οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Τα μουσουλμανικά έθνη είναι θυμωμένα“, δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων, οι μουσουλμανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αντίστασης θα γίνουν ανυπόμονες και κανείς δεν θα μπορεί να τις σταματήσει», προειδοποίησε ο Χαμενεΐ. «Ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα από το σιωνιστικό καθεστώς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μιλώντας στην ισραηλινή Κνεσέτ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ: “Μη μας δοκιμάζετε στο βορρά. Μην κάνετε το λάθος του παρελθόντος. Σήμερα, το τίμημα που θα πληρώσετε θα είναι πολύ βαρύτερο“.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επισκέπτεται σήμερα εκτάκτως το Ισραήλ. Είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την κρίση που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση και εισβολή της Χαμάς.

Σε εγρήγορση και η Αθήνα που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες, έχει σειρά επαφών με ηγέτες – συνομίλησε χθες και με τον Ταγίπ Ερντογάν, μένει να δούμε αν τελικά θα επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες για επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος