Πόλεμος στο Ισραήλ: Sderot, η πόλη «φάντασμα» στα σύνορα με τη Γάζα – Ένα καταφύγιο κάθε 50 μέτρα

Για πρώτη φορά μετά από επτά ημέρες, η κυκλοφορία επέστρεψε στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ. Από αυτήν την Κυριακή, όσοι έχουν αποθήκη στο γραφείο μπορούν να εργαστούν αυτοπροσώπως. Ωστόσο, στο  Sderot, την πρώτη πόλη στα  σύνορα με τη Γάζα, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Αυτός ο θύλακας,  έχει σχεδόν εκκενωθεί πλήρως. Οι δημοσιογράφοι που παραμένουν σε αυτό δεν εγκαταλείπουν τα καταφύγια. Υπάρχει ένα κάθε 50 μέτρα.

Λόγω της εγγύτητάς του στα σύνορα, ο Sderot είναι πολύ  συνηθισμένος στους πυραύλους που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.  Όταν συμβεί αυτό, έχουν μόνο 10 δευτερόλεπτα για να βρουν κρυψώνα , γι’ αυτό υπάρχουν καταφύγια σχεδόν παντού.

Βρίσκονται δίπλα σε στάσεις λεωφορείων ή σε παιδικές χαρές, εύκολα αναγνωρίσιμα από τα πιτσιρίκια λόγω της διακόσμησης τους, με σχέδια και έντονα χρώματα. Σε άλλες, οι πολίτες  έχουν αφήσει οικειοθελώς βιβλία  σε ένα μικρό αυτοσχέδιο ράφι έξω, έτσι ώστε το διάβασμα να βοηθά στην άμβλυνση του πανικού.

Το περασμένο Σάββατο, η βάναυση  αιφνιδιαστική επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στο Ισραήλ έκανε το Τελ Αβίβ να κηρύξει τον πόλεμο στη Χαμάς με μια σκληρή απάντηση στη Γάζα. Τώρα, χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα αναμένοντας την τελική εντολή για να ξεκινήσουν  μια επιχείρηση «από ξηρά, θάλασσα και αέρα» στη Λωρίδα, ενώ εκτοξεύσεις ρουκετών ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο πλευρών.

Περισσότεροι από 1.000 πύραυλοι έπληξαν το Sderot μέσα σε μία μόλις εβδομάδα

Σε αυτήν την πόλη-φάντασμα, μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι σημειώνουν τις περιμέτρους ασφαλείας και συλλέγουν τα υπολείμματα των ρουκετών που έχουν χτυπήσει αυτές τις μέρες. Περισσότερα από 1.000 έχουν πέσει  σε μόλις μία εβδομάδα.

Οι πολίτες που δεν έχουν φύγει λένε ότι φοβούνται την απάντηση από τη Γάζα εάν εισέλθουν ισραηλινά στρατεύματα εκεί, αλλά διαβεβαιώνουν ότι  «είναι ο μόνος τρόπος να τεθεί τέλος στη Χαμάς», όπως λέει ένας Ισραηλινός στο TVE. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι ο άμαχος πληθυσμός του Γκαζάτι υποφέρει πολύ.

Όλο το πρωί της Κυριακής ακούγονταν ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, αλλά στο Sderot η σειρήνα δεν ηχούσε για ώρες. Χρόνος ανάπαυσης για τους λίγους που επέλεξαν να μείνουν.

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος