Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκροί και τραυματίες σε Ράφα και Ντέιρ αλ Μπαλάχ – Διαδηλώσεις για τους ομήρους στο Ισραήλ

Σύνοψη
  • Χτυπήματα Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου
  • Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν χθες βράδυ στους δρόμους πολλών πόλεων, για διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου
  • Το Ισραήλ καλεί πρεσβευτές για το ζήτημα της ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Σε εντατικοποίηση των περιφερειακών χτυπημάτων του Ισραήλ εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αλλά και χτυπημάτων στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρθηκε ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews στο Τελ Αβίβ, Κωστής Κωνσταντίνου, στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων (15:00).

Ειδικότερα, η ένταση αφορά χτυπήματα στην βόρεια μεθόριο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλη η αύξηση των χτυπημάτων.

Η ανησυχία όλων επικεντρώνεται στη Δυτική Όχθη, διότι εκεί υπάρχει πολλαπλασιασμός της βίας τις τελευταίες δύο ημέρες, με πολλών διαφορετικών ειδών επιθέσεις, τόσο από παλαιστινιακής πλευράς προς το Ισραήλ όσο και από ισραηλινής πλευράς προς τους Παλαιστίνιους.

Στο μεταξύ, αύριο Δευτέρα (22/4) το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ καλεί πρεσβευτές έξι χωρών για να τους επιδώσει διαβήματα για το ενδεχόμενο αναγνώρισης ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι συγκεκριμένες έξι χώρες είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο λόγος που καλούνται μόνο αυτές στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ, είναι διότι το Ισραήλ θεωρεί ότι πρώτον είναι σύμμαχοι της χώρας και δεύτερον, ότι η κίνησή τους έγινε απλά και μόνο γιατί ήξεραν ότι οι ΗΠΑ θα ασκούσαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Και αυτό, από ισραηλινής πλευράς, θεωρήθηκε ως μία κίνηση εκμετάλλευσης των όσων γίνονται εδώ για ίδιον όφελος, πολιτικό και εσωτερικό, σε αυτές τις συγκεκριμένες χώρες.

Διαδήλωσαν για τους ομήρους

Στο μεταξύ, την ώρα που μαίνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν -για ακόμα ένα Σάββατο- στους δρόμους πολλών πόλεων, για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου απαιτώντας πρόωρες εκλογές.

Συνολικά 198 μέρες μετρά ήδη ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας με τις μάχες να μαίνονται με αμείωτη ένταση στα κεντρικά και νότια του πολιορκούμενου θύλακα.

Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν την Ράφα εν αναμονή της χερσαίας επίθεσης. Λίγα λεπτά αργότερα αεροπορική επίθεση σε κατοικίες είχε ως αποτέλεσμα θύματα κυρίως παιδιά αλλά και μία έγκυο γυναίκα.

Αραβικά ΜΜΕ χθες μετέδιδαν εικόνες από τις αγωνιώδεις προσπάθειες απεγκλωβισμού παιδιών μέσα από τα χαλάσματα των κτιρίων που είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο. 

Δύο εβδομάδες μετά το τέλος των επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων στο Ιατρικό Συγκρότημα Nasse στην  Χαν Γιουνις οι  υπηρεσίες έκτακτηων ανάγκων ανέσυραν τα πτώματα 50 Παλαιστινίων από έναν ομαδικό τάφο.

Ανησυχία προκαλεί και η συνεχώς αυξανόμενη έκρηξή βίας στην δυτική όχθη. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, σε ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός στρατός  ανακοίνωνε  «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας συνέλαβε δύο άτομα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων σε ακροδεξιό υπερορθόδοξο τάγμα του ισραηλινού στρατού για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οργισμένη είναι αντίδραση Νετανιάχου, ο οποίος επισημαίνει ότι θα αντιταχθεί με κάθε μέσο σε τέτοια μέτρα. Από την πλευρά του ο Μπένι Γκαντς κάνει λόγο για επικίνδυνο προηγούμενο που θα στείλει λάθος μήνυμα.

  • Αποστολή Τελ Αβίβ – ΕΡΤNews: Κωστής Κωνσταντίνου | Εικονολήπτης: Φώτης Πάντος | Ηχολήπτης: Γιάννης Παπαχρήστος
  • Επιμέλεια βίντεο: Χρύσα Μοντανάρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος