Πόλεμος στο Ισραήλ: Η επόμενη ημέρα στη διπλωματική «σκακιέρα» – Οι δυνατότητες εφαρμογής της πρότασης Νετανιάχου

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν στη στρατηγική του Ισραήλ, για την επόμενη μέρα στη Γάζα και έχουν αποστασιοποιηθεί τις τελευταίες μέρες.

Η δήλωση του Νετανιάχου χθες ότι ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει για απροσδιόριστο διάστημα στη Γάζα προκάλεσε «συναγερμό». Διότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί. Εννοεί ένα μοντέλο Δυτικής Όχθης που τη διακυβέρνηση θα την έχει Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ θα αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας ή κατοχή στην περιοχή.

Κάτι τέτοιο θα είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο και δύσκολο εγχείρημα. Στρατιωτικά θα χρειαστεί τουλάχιστον 40.000 στρατό επί του πεδίου. Οικονομικά, θα πρέπει να συντηρεί μια μεγάλη στρατιωτική μηχανή, αλλά και να εξασφαλίσει τα προς το ζην για δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Κυρίως όμως διπλωματικά, διότι μια κατοχή στη Γάζα, θα σημάνει το τέλος των προσπαθειών για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, θα απορριφθεί από τη Δύση και θα προκαλέσει την οργή των Αράβων.

Χθες ήταν μάλιστα σαφής η παρέμβαση του Μπλίνκεν, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια μεταβατική περίοδος, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί. Το θέμα, του πόσο και αν θα παραμείνει ισραηλινός στρατός στη Γάζα ή αν θα υπάρξει ξένη δύναμη εκεί, θα συνεχίσει να διχάζει την διεθνή κοινότητα.

Ανάλυση: Νίκος Μελέτης – Διπλωματικός συντάκτης – ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος